The Matrix (amb explicació :p)

Respon
Avatar de l’usuari
Minatoni
Administrador
Administrador
Tadaima!
Entrades: 1373
Membre des de: 17 juny 2015, 12:01
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 799 cops
Gràcies rebudes: 379 cops

Hola!

Ara que estam acabant de veure The Matrix en el xat, he pensat que estaria bé aprofitar per fer un resum dels moments més densos de l'argument i llavors comentar-la.

Començaré amb la sinopsi i un repàs general de l'argument de cada pel·lícula i llavors em ficaré en aquests moments de l'argument.

The MatrixImatge

SinopsiÉs el món el que sembla? Thomas Anderson, programador d'una important empresa de software i hacker informàtic amb el sobrenom de Neo, descobrirà que no. Contactarà amb ell un estrany grup encapçalat per Morfeu, qui el mostrarà la veritable realitat que s'amaga darrera l'aparença: un món dominat per les màquines, les quals esclavitzen l'Humanitat per a utiltizar els nostres cossos com a simple font d'energia. Però, i la nostra ment, on es troba aleshores? La resposta es troba dins Matrix.

(Tret de Totsrucs.cat)

ArgumentText amagat.
Thomas A. Anderson (Keanu Reeves) és un programador informàtic de dia, i de nit és un intrus que usa com a àlies el nom de Neo. Passa la seva vida buscant una persona, Morfeu (Laurence Fishburne), i la resposta a una pregunta: Què és Matrix? Una trobada amb una altra intrusa, Trinity (Carrie-Anne Moss), el condueix fins a Morfeu i la resposta als seus dubtes.

Neo descobreix que el món en el qual creia viure no és més que una simulació virtual creada per una comunitat de màquines superevolucionades, que ara controlen el planeta, a la qual es troba connectat mitjançant un cable endollat al seu cervell. Els milers de milions de persones que viuen connectades al seu voltant estan sent conreades de la mateixa manera per a poder donar energia a les màquines. Aquesta il·lusió col·lectiva (o simulació interactiva) és coneguda com a Matrix.

El grup de rebels del món real que lidera en Morfeu rescata a Neo de la collita de persones on es trobava pres i li expliquen en què consisteix la realitat: es troben prop de l'any 2199 i la humanitat està esclavitzada per les màquines, que després del desenvolupament de la Intel·ligència Artificial, es van rebel·lar contra els seus creadors i ara empren l'espècie humana com a font d'energia. (Vegeu The Second Renaissance de Animatrix per a una explicació més detallada.) Morfeu també li conta a Neo que creu que ell (Neo) és l'Escollit. Aquest Escollit, segons la profecia, serà l'encarregat d'alliberar la humanitat de l'esclavitud a la qual està sotmesa.

El món virtual de Matrix es converteix en el camp de batalla on Neo haurà de combatre contra els agents de Matrix, que són uns programes que intenten impedir que els rebels rescatin a les persones que estan connectades, i en particular contra el temible Agent Smith (Hugo Weaving). En aquest món virtual, els éssers humans que són conscients de la veritable essència del que els envolta, són capaços de desafiar parcialment les lleis físiques com la gravetat, ja que són conscients que (igual que totes les altres coses del món) només es tracta d'un artifici creat com un programa informàtic.

Al final Neo resultarà ser efectivament l'escollit i desenvoluparà un gran poder que li permetrà manipular Matrix fins a uns extrems mai vistos fins aleshores. Serà capaç d'enfrontar-se amb els agents i derrotar-los.

(Tret de la Wikipeda)


ExplicacióSi heu arribat fins aquí, segurament heu vist la primera pel·lícula (o la trilogia sencera) i no heu entès massa cosa. Els germans Wachowski no van fer aquestes pel·lícules per a donar-nos respostes, sinó per a fer-nos fer preguntes, així que és normal que en tengueu.

La recomanació que es sol fer és… tornau-les a veure. Jo mateix les he vist més de mitja dotzena de vegades i cada vegada me n'adon compte de coses noves.

Una vegada creieu que ho teniu més o menys un poc clar, però voleu acabar d'aclarir (en la mesura del que és possible!!) l'argument de la sèrie… és el moment de seguir llegint.

Podeu trobar una explicació d'aquests moments més mals d'entendre de The Matrix (la primera pel·lícula) aquí: http://thematrix101.com/matrix/meaning.php. Aneu amb compte amb els enllaços que poden portar a spoilers, però la pàgina que vos he passat no en té (però no cliqueu enlloc! xD).

I ara un poc de pensar:

Text amagat.


Les màquines fan servir els humans com a bateries però, d'alguna manera, es pot alliberar a les persones que poden acceptar que Matrix no és real. Entre aquestes persones, en Morfeu i companyia creuen que es troba l'Escollit. Això és una profecia de l'Oracle, que diu una cosa així: "Quan Matrix es va construir, hi va néixer un home amb l'habilitat de canviar el que vulgués, de refer Matrix a la seva voluntat. Va ser aquest home qui va alliberar els primers dels nostres i ens va mostrar la veritat. Quan va morir, l'Oracle en va profetitzar la seva tornada i va veure que la seva arribada portaria la destrucció de Matrix".

I en Morfeu i companyia creuen que l'Escollit és en Neo (nota, en anglès se li diu "The One", i com veieu "Neo" és un anagrama d'"One"). Com vos podeu imaginar, en Neo no ho accepta al principi.

Això ens porta a la reunió amb l'Oracle, que més que dir què passarà, "diu [a en Neo] exactament què necessitava sentir". En més d'una ocasió es refereix a ella com una guia; segur que coneix el futur, però ella guia, ajuda a trobar el camí. Si vos fixau amb els nens que estan amb l'Oracle, són tots nens, que comencen a doblegar Matrix a la seva voluntat. Com diuen quan treuen en Neo de Matrix, que mai alliberen una ment tan adulta, se'ns dóna a entendre que aquests nens seran alliberats en el futur.

L'escena on en Neo romp el gerro és molt reveladora: "No et preocupis pel gerro" -- "L'hauries romput si no t'hagués dit res?". Aquí se'ns demostra la capacitat de l'Oracle no només de conèixer el futur, sinó d'influir en els altres per guiar les seves accions.

En quant a la frase en llatí que té penjada a sobre del portal: "Temet Nosce", "coneix-te a tu mateix"... això és el que fa l'Oracle! Ella li mostra el camí a en Neo, però ell ha de mirar dins ell mateix i saber que és l'Escollit. Només quan se n'adona, quan decideix que ho és, és quan s'hi converteix. Però clar, encara no està preparat: ell mateix decideix que no és l'Escollit quan parla amb l'Oracle. Fixau-vos que no és l'Oracle que li diu que no sigui l'Escollit, sinó que ell mateix ho decideix.

I llavors el moment en què ella revela que en Morfeu es sacrificarà per creure en ell. I en Neo haurà de triar entre la seva pròpia vida o la de qui creu amb ell, per una causa en la que ell mateix no creu. Saber això és el que fa decidir a en Neo que ell sí és l'Escollit i pot salvar en Morfeu.


En uns dies intentaré fer el mateix per la segona pel·lícula. Mentre, podem comentar entre tots aquesta, si vos fa ganes ;)

Ah! Me n'he adonat que no he posat gens d'opinió personal, però vaja, que si no l'heu vist estau tardant.
Imatge
Text amagat.
Imatge
Avatar de l’usuari
Minatoni
Administrador
Administrador
Tadaima!
Entrades: 1373
Membre des de: 17 juny 2015, 12:01
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 799 cops
Gràcies rebudes: 379 cops

I seguesc amb la segona pel·lícula!

The Matrix: ReloadedImatge

Sinopsi


Thomas "Neo" Anderson va prendre una costosa decisió quan va decidir fer la pregunta que Morfeu i Trinity havien formulat abans que ell. Cercar i acceptar la veritat. Alliberar la seva ment de Matrix. Ara, Neo adquireix un major domini dels seus extraordinaris poders mentre Sió cau assetjada per l'Exèrcit de les Màquines. Només una qüestió d'hores separa a l'últim enclavament humà a la Terra de 250.000 Sentinelles programats per destruir a la humanitat. Però els ciutadans de Sió, animats per la convicció de Morfeu que l'Elegit farà realitat la Profecia de l'Oracle i posarà fi a la guerra amb les Màquines, posen totes les seves esperances i expectatives en Neo, que es troba bloquejat per visions inquietants mentre cerca quines mesures prendre. Enfortits pel seu amor mutu i per la seva creença en si mateixos, Neo i Trinity decideixen tornar a Matrix amb Morfeu i desencadenar el seu arsenal d'extraordinàries destreses i armes contra les sistemàtiques forces de repressió i explotació. Però hi ha poderoses figures dins Matrix que neguen l'artifici de la decisió, eludint la responsabilitat que suposa, alhora que s'alimenten de les veritats emocionals dels resta. Mentrestant, hi ha exiliats com l'Agent Smith, la inexorable connexió de la qual amb Neo l'obliga a desobeir al sistema que ha demanat la seva eliminació. Impulsat per la humanitat que en un altre temps va menysprear, Smith destruirà tot el que s'interposi en el seu camí en la seva recerca de venjança. En el seu perillós viatge per comprendre millor el constructor de Matrix i el seu decisiu paper en el destí de la humanitat, Neo s'enfrontarà a una major resistència, a una veritat encara major i a una decisió més impossible del mai va imaginar. En la confluència d'amor i veritat, fe i coneixement, intenció i raó, Neo ha de seguir el camí que ha elegit.

(Tret de Totsrucs)

Argument


Neo, Trinity i Morfeu van a Sió, l'última ciutat humana que queda. A poc a poc, les màquines van avançant i Neo, amb nous i increïbles poders, haurà de lluitar contra més clons de l'Agent Smith i fer front a la situació. L'amor entre Neo i Trinity creix moltíssim.

(Tret de la Wikipedia :roll: )

ExplicacióCom l'altra vegada. Si només heu vist la pel·lícula una vegada… pot ser la voleu tornar a veure. Fins i tot la trilogia sencera abans de mirar per internet i que vos expliquin de què va. Però… quan ja les has vist unes quantes vegades… sí que pot ser t'interessa comprovar si el que has entès és el que realment passa, i què no has entès.

Com l'altra vegada, em basaré en l'anàlisi de http://thematrix101.com/reloaded/meaning.php. Ja vos vaig dir que si anau a la pàgina aneu amb compte amb els enllaços, però ara encara més: quan la vam veure junts en el xat va parèixer que no vos vau donar compte d'una cosa, així que… pot ser no hi entreu fins diumenge.

Text amagat.

Bé, la segona pel·lícula és… un poc més fluixa que la primera. Supòs que tots hi estam d'acord. Tenim el rollo aquest de que algú s'ha de quedar escoltant a veure si l'Oracle diu res, que en Neo és rebut com un superheroi i la tensió sexual permanent.

De totes maneres, el moment de la pel·lícula en què s'avança en la trama és el moment més complicat d'entendre: la conversa amb l'Arquitecte. Anem a repassar-la.

L'Arquitecte és el "pare" de Matrix. És un ent del món de les màquines que va dissenyar el primer Matrix que va fallar i l'actual que ha tengut èxit. El primer, com recordareu, va fallar perquè es va dissenyar com un món perfecte, i els humans van rebutjar la simulació. Després se'n va fer una altra versió on el món és com l'actual del 1999, abans de que les màquines prenguéssin el control. Però també va fallar, però per raons que l'Arquitecte no va poder descobrir. Va ser un altre programa (un dissenyat per investigar les ments humanes… l'Oracle) qui se'n va adonar: el fet de no poder triar. Si els humans podien triar, encara que no fos conscientment, de rebutjar Matrix, l'immensa majoria acabaria acceptant Matrix, vivint en el món virtual i donant energia a les màquines sense saber-ho. Els que se n'adonessin acabarien despertant-se, formant part de la resistència humana de Sió.

Així, Sió és un altre nivell de control que tenen les màquines sobre la humanitat. Un lloc dissenyat per elles on els humans es creuen que tenen l'oportunitat d'alliberar el món. De fet, les màquines tenen un cicle necessari que ja s'ha repetit cinc vegades: Sió és construïda pels que s'alliberen de Matrix, la guerra s'endureix, es troba i s'entrena l'Elegit, és dirigit per la profecia cap a la Font (una de les dues portes de l'habitació de l'Arquitecte), les màquines destrueixen Sió, l'Escollit tria 23 persones per reconstruir Sió (sense saber res del què ha passat abans) i el cicle comença de nou. En Neo és el sisè Escollit. Les màquines han destruït Sió cinc vegades. De fet, el títol de la pel·lícula deu fer referència a aquest cicle: cada vegada Matrix és recarregat (reloaded). És un mal necessari fins que l'Arquitecte pugui aconseguir una acceptació del 100% i eliminar la necessitat de l'Escollit, el cicle és necessari per evitar que Matrix es pengi.

La qüestió és que l'Arquitecte dóna a triar a cada Escollit entre dues opcions: mantenir viva la raça humana a través de reconstruir Sió amb 23 persones alliberades de Matrix o seguir resistint, amb l'eventual destrucció de Sió per part de les màquines i de Matrix, matant totes les persones connectades. Els Escollits passats van ser "triats" per les màquines perquè mostraven una connexió profunda amb la raça humana, però aquesta vegada en Neo s'estima na Trinity i per això tria tornar a Matrix per salvar-la, encara que això condemni Sió i convertint-se en el primer Escollit en no seguir el camí marcat de reconstruir Sió.

Tot això ens fa veure que la profecia no és certa: l'Escollit no salva la humanitat, sinó que només la manté esclava de les màquines.

L'altre punt de… debat és la teoria del Matrix within a Matrix que fa referència a que ja que sabem que Sió és un altre nivell de control de les màquines sobre els humans… I si Sió no és real i és un altre nivell de Matrix? Hi ha dos punts a Reloaded que donen suport a aquesta teoria: n'Smith vivint dins el cos d'en Bane i en Neo que manifesta els seus poders fora de Matrix.
Imatge
Text amagat.
Imatge
Avatar de l’usuari
Kehela
Gat de la Nausicaä
Gat de la Nausicaä
Tadaima!
Entrades: 10
Membre des de: 10 set. 2017, 18:06
Pronom: Masculí
Gràcies rebudes: 1 cop

Bones, vinc a comentar un parell de coses respecte la segona pel·lícula.


Text amagat.
El text presentat per en Minatoni em sembla correcte, però incomplert. Vaig trobar fa un temps una anàlisi del discurs frase per frase (aquí us el deixo: http://www.revistagq.com/noticias/cultu ... cion/21465), molt recomanat per a tots aquells que vulgueu aprofundir en la pel·lícula. En ell es relaciona l’arquitecte amb Sigmund Freud (tan física com psicològicament) i la seva psicologia (com el fet d’haver de necessitar una ment inferior per poder entendre la ment imperfecte dels humans, ja que la seva ment perfecte no serveix), fet que ajuda a entendre el perquè va fer el que va fer.
També es fa una molt bona comparació amb el nostre sistema (no, tranquils, ningú us ha ficat dins Matrix). En la web, l’autor fa nombroses mencions al capitalisme i la seva forma de funcionar: és impossible crear un sistema perfecte degut a que sempre apareixerà un 1% de la població que no està d’acord amb com funcionen les coses (els famosos anarquistes, per exemple). Al ser impossible crear un sistema on tothom és feliç, el capitalisme ha acabat acceptant la rebel·lió i controlar-la sense que ella s’adonin de res. Com a bona distopia, Matrix ha fet aquesta comparació també, on els habitants de Sió són els anarquistes i l’Arquitecte és el sistema.

I ara la pregunta del segle: a què ve tot aquest rollo? Dons per respondre a la teoria de Matrix Within A Matrix. Si acceptem que les referències al capitalisme són certes (fet que tindria bastant de sentit ja que Matrix és una distopia, i tota bona distopia ha de crear un reflex tenebrós de la societat, un reflex del qual ens hem d’intentar allunyar si no volem acabar igual que els protagonistes de l’obre), el segon nivell de control no només és innecessari, sinó que també començaria a crear un món en la qual simplement hi estem permanentment atrapats i no podem fer absolutament per sortir-hi; dins el context de la pel·lícula té tot el sentit del món, però si ens centrem en la filosofia de darrera l’únic que aconsegueixen és mig destrossar-la.
En respecte als punts que donen suport a la teoria MWAM. En l’anàlisi que ens ha passat en Minatoni ja es menciona que l’Smith pot haver reescrit el seu codi dins la ment den Bane. No tinc res més a dir, em sembla una justificació correcte i hi estic d’acord. L’altre punt, en canvi (Neo aturant els sentinelles fora de Matrix) és més problemàtic. M’hi he trencat molt les banyes intentant explicar aquest fet sense èxit aparent, però tinc un parell d’idees a discutir les quals poden tirar a terra a MWAM (estic obert a debat, qualsevol nova aportació l’acceptaré amb gratitud). La primera està en que, si realment el que el la pel·lícula es considera el món real és en realitat un segon Matrix, per què els poders de Neo són tan diferents en ambdós llocs? A més, no és molta coincidència que els descobreixi just després de sortir de l’habitació de l’Arquitecte, la qual està just al costat de la font, on totes les màquines estan lligades? A la 3a pel·lícula (ALERTA SPOILER PER SI NO HAS VIST LA 3) ja ens van demostrar que havia un element sobrenatural (Neo veient el futur i sabent que havia d’anar a la ciutat de les màquines). Vist això no descarto un enllaç Neo-màquines gràcies a la visita amb l’Arquitecte. (FI D’SPOLIER).


Son punts una mica agafats pels pèls, però fins ara no se m’ha ocorregut res mes. En fi, estic segur que m’estic deixant moltes coses. Qualsevol comentari és benvingut.
Respon