Repte cuina a tadaima: Okonomiyaki
Cuina a Tadaima és un repte bimensual: avui proposem un plat de cuina, amb un conjunt de receptes i instruccions per trobar-ne els ingredients. A partir d'aquest moment, tindreu un mes i mig per triar la recepta que més us agradi (de les que us hem donat o una altra que hagueu trobat, fins i tot podeu improvitzar!), aconseguir els ingredients necessaris i cuinar el plat! (Opcionalment us el podeu menjar).
Feu fotos i apunteu quins canvis feu a la recepta, perquè llavors haureu de respondre el fil amb la vostra experiència!! Teniu un mes i mig per fer aquesta recepta, fins a mitjans març! ;)
L'okonomiyaki
En aquesta segona edició cuinarem okonomiyaki! Què és l'okonomiyaki? És conegut generalment amb el nom de "la pizza japonesa" i és que podríem dir que és una espècie de torta que podria recordar a una pizza petita però els ingredients que porta són molt diferents!
L'okonomiyaki és un plat que es va originar a la regió de Kansai (Kyoto, Osaka, Hiroshima...) i després es va estendre a tot el Japó. Això és important perquè tenim dues maneres de fer okonomiyaki: la de Kansai, que porta fideus i l'okonomiyaki que es fa a la resta del Japó. (A Tokyo fan una cosa bastant semblant que es diu monja, però que no ve al cas). Així que, per a aquesta edició, tindreu dues receptes i podreu triar la que us faci més ganes fer!
Receptes
Us proposo dues receptes, la "normal" i la de Kansai. A l'okonomiyaki realment li podeu posar el que vulgueu, jo generalment el faig de marisc i li poso unes quantes gambetes, però si en comptes de gambes li voleu posar pollastre, verdura o el que sigui... va més que bé!
Okonomiyaki, recepta 1
Recepta per a dues persones:
-250 mg. de farina normal
-250 ml. de dashi (si no en teniu, brou de peix serveix igualment o si compreu el katsuobushi es pot fer dashi bollint-lo una estona.
-1 ou
-1 culleradeta de sal
-1 culleradeta de salsa de soja
-1 cebolleta
-Mitja col xinesa
-1 paquet de bacon
-Salsa okonomiyaki o yakisoba, per reciclar-la.
-Maoinesa
-Katsuobushi
Com es fa? A un bol mescleu la farina i el dashi i aneu removent fins que no us quedin grumitos i després li poseu l'ou. Després poseu la sal i la salsa de soja. A continuació li posem la col xinesa (prèviament tallada a trossets petits) i la cebolleta que també haurem tallat abans i anem mesclant-ho tot. Ja tenim la base de l'okonomiyaki feta!!
Ara posem una paella amb oli calentet i hi aboquem a sobre un cullerot de la base que hem fet abans: ho poseu i ho aplasteu un poquet, que quedi amb forma redona. Aleshores poseu el bacon per sobre. Tarda bastant a fer-se i quant més ho toquem més possibilitats hi ha que es rompi, així que us aconsello que ho tingueu cinc minutets sense tocar-ho gens (i sense tenir el foc a tope, foc a una temperatura mitjana va bé).
Passat els cinc minuts, el gireu (al video fan servir dues espàtules i va de putis) i ho deixeu uns 3-4 minutets més. Després ho treieu del foc, i ho poseu sobre un plat. Ara ho hem de "decorar" i hi podeu posar per sobre salsa okonomiyaki o salsa yakisoba i després maionesa. S'hi pot posar per sobre el katsuobushi si en voleu comprar i Ao Nori (jo no m'he trobat a les tendes d'alimentació asiàtica...) i ja està, ja teniu el vostre okonomiyaki!!
Altres receptes!!
Text amagat.
Ara toca la recepta de Kansai!!
------------------------------------------------------------------------------------------------
L'Okonomiyaki de Kansai
El de Kansai (els del video s'inspiren en el que fan concretament a Hiroshima, però per tot Kansai el fan així) porta fideus, per tant si us varen sobrar dels yakisobas també seria una bona opció.Ingredients per a dues persones:
-150 ml d'aigua
-1 culleradeta de mirin
-100 g de farina
-240 g de col (al voltant de 3 grans fulles de col)
-1 cebolleta
-2 cullerades de katsuobushi
-4 cullerades de tenkasu
-60 g de moyashi (brots de soja)
-2 cullerades de kombu Tororo (opcional)
-1 paquet de bacon
-2 paquets de fideus yakisoba si us van sobrar del repte anterior
-2 ous
Com es fa? Com a l'altre, el primer que hem de fer és mesclar la farina i el dashi però en aquesta ocasió ens diu que ho hem de deixar una horeta a la gelera. Mentre, tallem petita la col i la cebolleta i esmicolem el Katsuobushi. Passat el temps, posem la massa a sobre una paella amb un poc d'oli i hi posem a sobre el katsuobushi esmicolat i després la col a sobre.
Després posem el tenkasu (és molt fàcil de fer, és farina dissolta en aigua molt calenta: s'agafa la mescla i s'aboca fent-hi gotetes a sobre d'una paella amb oli molt calent i en dos minuts tens aquesta tempura feta que li dona un to cruixent), la cebolleta i el moyashi (brots de soja). Si la trobeu després li afegiu l'alga (jo encara no sé si en tenen al supermercat asiàtic, us ho diré quan hi vagi).
Aleshores posem el bacon a sobrei hi aboquem un poc més de la massa que hem fet al principi. Ho girem amb dues espàtules i ho deixem mentre es fa el bacon. Posem a un racó de la paella (o a una altra si la que hem agafat és petita) els fideus (remoguts un poc, no talment com surten del paquet) i hi poseu salsa yakisoba o okonomiyaki. Ho removeu i quan estiguin calentets hi poseu a sobre l'okonomiyaki.
Poseu un poquet d'oli a una paella i hi estrelleu a sobre un ou (els ous s'estrellen des de poca distància o en posareu per tot). Rompeu el rovell i ho deixeu que es vagi fent sense remenar-ho. Poseu l'okonomiyaki a sobre, poseu per damunt més salsa, maoionesa i (ao nori si en trobeu)
Més videos sobre l'okonomiyaki de Kansai!!
Text amagat.
Espero que el gaudiu moltíssim!! És molt bo i si podeu reciclar ingredients de la passada edició més que millor!
Itadakimasu! ;)