Jocs de taula!

Regles del fòrum
Tots els links a videos han d'anar obligatòriament a dintre d'un spoiler.
Respon
Avatar de l’usuari
Ereza
Moderador
Moderador
この世に悪があるとすれば、それは人の心だ
Repte d'anime 2020
Categoria Bronze
0 / 8
Entrades: 564
Membre des de: 06 juny 2016, 21:59
Gràcies donades: 398 cops
Gràcies rebudes: 316 cops
Sexe: Home

31 des. 2016, 00:17

Imatge


En aquest fòrum tots som una mica (o molt) frikis i per tant és bastant probable que alguns de vosaltres jugueu a jocs de taula. Per tant, què us semblaria si en parlem en aquest tema? Podem comentar-hi les nostres experiències i jocs als que hem jugat, si els recomanem o no, etc.

No és obligatori, però si aconselleu jocs, no estaria malament fer una petita fitxa amb l'objectiu, normes bàsiques i recomanacions o una petita valoració personal.

Començo amb el meu joc preferit des que el vaig conèixer ara ja fa uns anys, és tot un clàssic i segur que alguns de vosaltres ja el coneixereu.


CatanDades bàsiques

 • Nombre de jugadors: 3-4 (amb l'expansió, 5-6)
 • Edat: 10+
 • Durada d'una partida: 45-90 minuts
 • Preu: 40€ (l'expansió de 5-6 jugadors costa 25€)
 • Editor: Devir
 • Té edició en català

Objectiu


El joc es desenvolupa a l'illa de Catan. L'objectiu del joc és construir-hi poblats i ciutats, ja que la seva construcció aporta punts al jugador. Per construir-los, es fa amb els materials que es van obtenint al joc en forma de cartes. El joc acaba quan un jugador arriba a 10 punts. La gràcia del joc és que no només hi intervé l'atzar, sinó que també cal comerciar amb els altres jugadors.

Components del joc


Imatge

Funcionament del joc


El joc s'estructura en un tauler d'hexàgons com el següent:

Imatge

Els pobles i ciutats es poden col·locar als vèrtexs dels hexàgons, i les carreteres a les arestes. En cap cas un poble o ciutat pot estar a menys de dues arestes de distància d'un altre poble o ciutat.

Si tenim un poble en un vèrtex, podem rebre materials de tots els hexàgons del voltant. Aquests materials es produeixen quan es llancen els daus.

Generació de recursos

Els números dels hexàgons determinen, per tant, quan aquell hexàgon produirà materials. Si a l'hexàgon hi ha un "6", quan surti un 6 (fent la suma dels dos daus), aquell hexàgon produirà materials per als pobles del seu voltant. El desert no produeix res i per tant no té número.

En llançar dos daus, la probabilitat que la suma sigui un cert número és la següent:

Imatge

Per tant, sempre serà més interessant col·locar els pobles i ciutats on hi hagi números més probables.

El cas del número 7 és especial: quan surt un 7, no es produeix cap material, sinó que entra en acció el lladre, una peça que es mou a una casella concreta i la inhabilita. D'aquesta manera, quan surti el número d'aquell hexàgon, aquell hexàgon no produirà res. A part d'això, el jugador que ha mogut el lladre roba una carta a algun dels jugadors que hi hagi al voltant de l'hexàgon on col·loqui el lladre. Tingueu en compte també que quan surt un 7, a part de moure el lladre, també cal que tots els jugadors amb més de 7 cartes en descartin la meitat.

Explicat tot això, veiem ara com es comença la partida i com és cada torn.

Inici de la partida

Per determinar el jugador que comença se sol llançar els daus i qui tregui la puntuació més alta comença. Cadascú col·loca dos pobles. Primer se'n col·loca un, començant pel jugador inicial i en sentit antihorari. Després comença col·locant el segon poble l'últim jugador que ha col·locat el primer poble i en sentit horari. Un cop col·locats els dos pobles, cada jugador rep els materials dels hexàgons que hi hagi al voltant del seu segon poble. Fet això, el jugador inicial ja comença el seu torn de manera normal. L'ordre de joc és sempre horari.

Torn

El torn consisteix en:
 1. Generació de recursos: es tiren els daus i tothom recull els materials que li hagin tocat.
 2. Comerç: es pot comerciar amb altres jugadors i intercanviar cartes. També es poden intercanviar cartes amb la banca, a un ràtio de 4 cartes iguals per qualsevol altra, o bé si es disposa d'un poble construït en un port 3:1, a un ràtio de 3 cartes iguals per qualsevol altra. En el cas dels ports 2:1, el ràtio és dues cartes del tipus indicat al port per qualsevol altra.
 3. Construcció: es construeixen carreteres, pobles, ciutats o bé es compren cartes de desenvolupament. Cada poble construït aporta 1 punt, i cada ciutat 2 punts (per construir una ciutat cal que abans hi hagi un poble).
 4. Es passa el torn al següent jugador.
Els costos de construcció són aquests:
 • Carretera: 1 fang + 1 fusta
 • Poble: 1 fang + 1 fusta + 1 palla + 1 ovella
 • Ciutat: 2 palles + 3 pedres
 • Carta de desenvolupament: 1 palla + 1 pedra + 1 ovella
En qualsevol moment del torn (fins i tot abans de llançar els daus), podem utilitzar una única carta de desenvolupament, però no pot haver estat comprada en el torn actual.

Cartes de desenvolupament

Les cartes de desenvolupament són cartes especials que permeten fer accions concretes al joc. La carta més probable d'obtenir és el cavaller, ja que és la més abundant. Permeten fer aquestes accions:
 • Cavaller: permet moure el lladre a una altra casella, inhabilitant-la i robant una carta a un altre jugador.
 • Monopoli: la resta de jugadors han de donar totes les cartes del tipus indicat pel jugador que l'ha llançada.
 • Descobriment: s'obtenen 2 materials a escollir de manera gratuïta.
 • Construcció de carreteres: es poden construir 2 carreteres de manera gratuïta.
 • Punt de victòria: suma 1 punt de victòria al jugador. No s'ensenya fins al final de la partida, fent que sigui una victòria sorpresa.

Cartes especials

Hi ha dues cartes especials que s'obtenen en condicions concretes, i que aporten 2 punts extra:
 • Gran ruta comercial: Quan un jugador ha construït 5 carreteres en línia, obté aquesta carta. Si algun altre jugador construeix més carreteres en línia, li pren la carta (i els dos punts, és clar).
 • Gran exèrcit de cavalleria: Quan un jugador ha utilitzat 3 cavallers (s'obtenen comprant cartes de desenvolupament), obté aquesta carta. Si un altre jugador utilitza més cavallers, li pren la carta (i els dos punts, és clar).

Opinió personal


Crec que no m'he deixat res, així que procedeixo a donar la meva opinió. Com ja he dit abans, és (per ara) el meu joc de taula preferit, hi ha jugat moltíssimes partides i no l'he avorrit gens. El fet que calgui comerciar amb altres jugadors li dóna un cert alicient, tot i que pot fer que altres jugadors s'enfadin molt amb tu quan els col·loques el lladre i els destrosses els plans que tenien.

No deixa de ser un joc estratègic i pots anar provant diferents alternatives: intentar construir en un port per poder canviar cartes més fàcilment, intentar comprar molts desenvolupaments, construir ciutats al principi, etc. Amb el temps ja aniràs veient que algunes d'aquestes coses van millor i altres pitjor.

És un joc que al principi pot semblar una mica complicat però després d'uns quants torns ja tindràs clares totes les normes. Tot i que no siguis massa fan dels jocs de taula, crec que tothom l'hauria de provar ni que sigui una sola vegada, així que dóna-li una oportunitat!

Finalment, només diré que si us hi voleu animar, aquí es pot jugar en una versió en línia :p
Imatge
«Si hi ha maldat en aquest món, és sens dubte al cor de la humanitat.»

Avatar de l’usuari
Ereza
Moderador
Moderador
この世に悪があるとすれば、それは人の心だ
Repte d'anime 2020
Categoria Bronze
0 / 8
Entrades: 564
Membre des de: 06 juny 2016, 21:59
Gràcies donades: 398 cops
Gràcies rebudes: 316 cops
Sexe: Home

16 març 2017, 17:24

Alguns ja sabeu quin joc toca explicar, no? :D Per als que no n'estigueu al cas, aquí el teniu:


Cards Against Humanity


Dades bàsiques

 • Nombre de jugadors: 3 o més
 • Edat: 17+
 • Durada d'una partida: 20 minuts o més (depèn de la puntuació objectiu i el nombre de jugadors)
 • Preu: 30€ la versió bàsica (o de franc si te l'imprimeixes tu)
 • Editor: Cards Against Humanity
 • Té edició en català (només si l'imprimeixes tu)

Objectiu


L'objectiu del joc és simplement intentar fer riure la gent amb respostes divertides i políticament incorrectes, fent ús de les cartes de resposta per respondre a les preguntes plantejades. Es pot jugar de manera competitiva i acordar que cal arribar a un cert nombre de punts. En aquest cas, el primer en arribar-hi guanya. Però això és el de menys, la gràcia del joc són les respostes a les preguntes.

Components del joc


Cartes negres de pregunta:

Imatge

Cartes blanques de resposta:

Imatge

Funcionament del joc


El funcionament és molt senzill, i com a components del joc tan sols hi ha una pila de cartes de pregunta (negres), i una pila de cartes de resposta (blanques). Si feu servir puntuacions, caldrà també un lloc on anotar les puntuacions de cadascú.

En el joc hi ha dos rols: jugador i tsar.
 • Tsar: És qui planteja la pregunta i escull quina de les respostes dels jugadors li agrada més.
 • Jugador: Ha de respondre la pregunta del tsar amb les cartes que té a la mà, de manera que sigui divertit.

Inici de la partida

Segons les normes oficials, el jugador que comença és qui ha anat a cagar fa menys temps, però es pot escollir aleatòriament o de qualsevol altra manera. Es barregen les cartes de preguntes i respostes (per separat), se'n reparteixen 10 de resposta per a cada jugador i comença el primer torn, en què el jugador inicial farà el paper de tsar.

Torn

El torn consisteix en:
 1. El tsar revela la pregunta.
 2. Els jugadors responen amb les seves cartes: pot ser una carta o diverses, en funció de la pregunta.
 3. El tsar decideix la millor: abans d'això, barreja les respostes i idealment, les llegeix totes en veu alta per a més efecte. La persona agraciada rep un "punt meravellós" (si jugueu competitivament, se suma aquest punt a la puntuació del jugador).
 4. S'agafen suficients cartes de la pila de respostes perquè tots els jugadors en tinguin 10 altre cop.
 5. Canvia el tsar al jugador de l'esquerra de l'anterior tsar.

Variants

Hi ha milers de variants i expansions del joc, amb preguntes i respostes personalitzades. Per exemple, en català podeu trobar Cards Against Catalanity. A Cardcast en trobareu moltes més.

Opinió personal


Com veieu, és un joc molt senzill, en què l'autèntic objectiu no és guanyar, sinó passar-s'ho bé rient de les paranoies que poden arribar a sorgir amb les possibles respostes.

Per exemple:
Imatge Imatge

Personalment, crec que pot ser una bona font de diversió i com que és un joc curt, sempre se'n pot fer un de manera ràpida quan fa pal començar un altre joc que potser duraria molt més :p

Ah, aquest joc també té versió en línia aquí, si voleu jugar-hi en català, només cal que creeu una sala nova, i hi escriviu:
 • Per jugar al joc original en català:

  Codi: Selecciona’ls tots

  /addcardcast FJQCS
 • Per afegir-hi l'expansió "Red box" (antigues expansions 1, 2 i 3) en català:

  Codi: Selecciona’ls tots

  /addcardcast QWV6F
 • Per afegir-hi l'expansió "Blue box" (antigues expansions 4, 5 i 6) en català:

  Codi: Selecciona’ls tots

  /addcardcast 5VF45
 • Per afegir-hi l'expansió "Green box" en català:

  Codi: Selecciona’ls tots

  /addcardcast VJXD8
 • Per jugar al "Cards Against Catalanity":

  Codi: Selecciona’ls tots

  /addcardcast AKJXS
Imatge
«Si hi ha maldat en aquest món, és sens dubte al cor de la humanitat.»

Avatar de l’usuari
Ereza
Moderador
Moderador
この世に悪があるとすれば、それは人の心だ
Repte d'anime 2020
Categoria Bronze
0 / 8
Entrades: 564
Membre des de: 06 juny 2016, 21:59
Gràcies donades: 398 cops
Gràcies rebudes: 316 cops
Sexe: Home

30 nov. 2018, 18:51

Anava a dir que he actualitzat el Cards Against Catalanity i que he afegit una nova traducció de l'expansió "Green box" del Cards Against Humanity, però ja que hi era, m'he adonat que no hi havia cap post del Joking Hazard tot i que ja hi hem jugat, així que... som-hi!


Joking Hazard


Dades bàsiques

 • Nombre de jugadors: 3 o més
 • Edat: 18+
 • Durada d'una partida: indeterminada (depèn de la puntuació objectiu i el nombre de jugadors)
 • Preu: 25$ la versió bàsica (o de franc si te l'imprimeixes tu)
 • Editor: Explosm
 • Té edició en català (només si l'imprimeixes tu)

Objectiu


És una mica similar al Cards Against Humanity. L'objectiu del joc és simplement intentar fer riure la gent combinant tres vinyetes dels dibuixants de Cyanide & Happiness, fent ús de les cartes de què disposis per afegir-les a la vinyeta plantejada. Es pot jugar de manera competitiva i acordar que cal arribar a un cert nombre de punts (segons les instruccions, tres). En aquest cas, el primer d'arribar-hi guanya. Però això és el que menys importa, la gràcia del joc és riure amb les historietes.

Components del joc


Simplement, una baralla de cartes amb una vinyeta cadascuna.

Funcionament del joc


Em limitaré a copiar-ne les instruccions originals:

Imatge

Opinió personal


Com veieu, és un joc molt fàcil i ràpid de preparar, ja que és sols una baralla de cartes. Igual que amb el Cards Against, la gràcia són les possibles respostes. Hi hem jugat en alguna ocasió i sol ser més divertit que el Cards Against Humanity.

Si voleu imprimir-vos la vostra pròpia baralla en català, podeu descarregar-la d'aquí.
Imatge
«Si hi ha maldat en aquest món, és sens dubte al cor de la humanitat.»

Respon