Festivitats japoneses.

Respon
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administrador
Administrador
Enchilada cosmopolita
Entrades: 2180
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
1
3
0
Pronom: Femení
Gràcies donades: 264 cops
Gràcies rebudes: 757 cops

Generalment quan pensem en el Japó i els festius solem pensar que és un país que estan molt per la feina i que quasi no s'agafen massa vacances i tenen molts pocs dies lliures, però això no és veritat!! Al Japó tenen molts dies festius i avui m'agradaria parlar-vos d'una de les festes del Japó que més m'agraden!

Kodomo no HiImatge


El Kodomo no Hi (こどもの日) el Dia dels Nens es celebra cada any dia 5 de maig i que, amb ella, s'acaba la Golden Week, un periode de vacances que dura des del 29 d'abril fins el 5 de maig i durant el qual s'aglutinen diversos dies festius.

La festa del Kodomo no Hi té el seu origen en l'antiga Xina, en l'anomenat Tango no Sekku (端午の節句) i antigament només estava dedicat als nens (homes) fins que el govern va decretar que aquest dia estaria dedicat tant a nens com a nenes (les nenes tenen el seu propi dia al març, el Hina Matsuri) i que té com a objectiu demanar que els nens i nenes japonesos creixin sans i forts.

Com es celebra al Japó el Kodomo no Hi? Destaca especialment per les carpes (koi nobori 鯉のぼり) que es pengen a les cases i que representen els membres de la família. Així, les dues primeres carpes, que solen ser més grans, representen el pare i la mare (solen ser negres/blaves pel pare i vermelles per la mare) i a continuació es posen les carpes pels fills, que poden ser de qualsevol color i solen ser més petites que les dels pares. Així, el Japó s'omple de precioses carpes de colors que onegen a les cases.

A més de les carpes, també es posa a l'interior de les cases el go-gatsu ningyō, un conjunt de figures que consisteix en una armadura samurai i un casc (bokuto) que porta valentia i força als nens.

Per acabar, no pot ser festa si no es menja algun dolç típic per aquest dia! Així pel Kodomo no Hi és típic menjar Chimaki (ちまき) que són fulles de bambú que contenen a l'interior uns pastissets d'arròs i també són típics d'aquest dia els Kashiwamochi (柏餅), fulles de roure que contenen a dintre mochi farcits d'anko.
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administrador
Administrador
Enchilada cosmopolita
Entrades: 2180
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
1
3
0
Pronom: Femení
Gràcies donades: 264 cops
Gràcies rebudes: 757 cops

Avui es celebra una altra festivitat japonesa que té al rerefons una història preciosa, el tanabata o festival de les estrelles!

Imatge

TanabataEl Tanabata és una festivitat japonesa importada de la Xina que ens conta la llegenda centrada en dos amants! La llegenda xinesa explica que el déu del cel, anomenat Tentei, tenia una filla molt bella, la princesa Orihime. La princesa tenia una gran habilitat per teixir i s'hi dedicava de forma incansable, confeccionant vestits per als déus del cel mentre treballava al costat del riu celestial Ama no gawa, conegut per nosaltres com a Via Làctia, amb un teler màgic anomenat Tanabata.

A causa que Orihime treballava pràcticament sense descans, el déu Tentei preocupat per la felicitat de la seva filla li va presentar a un vaquer pastor de bous anomenat Kengyu, propiciant així que ràpidament un amor profund i intens sorgís de la jove parella que es va acabar casant.

Aquest amor tan absorbent que vivien provocar que tots dos oblidessin les seves tasques. Orihime va deixar de teixir els vestits per als déus i Kengyu va deixar de vigilar els seus bous, de manera que el pare d'Orihime, el déu Tentei, es va enfadar i va decidir separar la parella prohibint-que es tornessin a veure i així assegurar-se que tots dos reprenguessin el seu treball. Per a això, el déu els va col·locar a cadascun en un extrem del riu celestial Ama no gawa (Via Làctia).

Finalment el déu Tentei, afligit per la profunda tristesa que envoltava a la seva filla, va pensar que la mesura era massa dràstica i va decidir ser una mica més comprensiu amb la parella. Els va prometre que si s'esforçaven i treballaven molt els permetria veure un sol dia a l'any, el 7 de juliol. A partir d'aquest moment i davant la promesa de poder-se veure, la resta de l'any la parella treballa amb dedicació i cura.

La trobada anual de la parella es veu condicionat pel clima. Si la nit està clara, els amants es podran reunir. No obstant això, si és una nit de pluja, el riu creixerà tant que els enamorats no es podran veure i hauran d'esperar a la trobada de l'any següent. La pluja d'aquesta nit es diu pluja de les llàgrimes, representant el plor dels enamorats que no s'han pogut reunir després del llarg any d'espera.

Imatge


Com es celebra el tanabata al Japó??Antigament al Japó el Tanabata se celebrava penjant tires de paper anomenades tanzaku de cinc colors amb poemes sobre la història d'amor dels amants, a canyes de bambú que es col·locaven a les teulades de les cases. Un cop acabada la festa es llençaven al riu més proper.

Actualment s'escriuen desitjos als tanzaku de colors que es pengen a les branques de bambú que decoren les cases, temples o jardins. Avui en dia també en acabar la celebració tant les branques de bambú com les tanzaku es tiren a un riu amb la finalitat que els seus desitjos arribin a Orihime i Kengyu i siguin concedits.

Els carrers de tot Japó es decoren amb enormes serpentines que representen la Via Làctia. S'organitzen fires, desfilades nocturnes que solen tenir lloc exhibicions de Hanabi (focs artificials) i on la gent es vesteix amb yukata.
Avatar de l’usuari
Meina
Moderador
Moderador
Dereshishishishishi!
Entrades: 651
Membre des de: 03 ago. 2015, 16:35
1
3
0
Pronom: Femení
Gràcies donades: 164 cops
Gràcies rebudes: 190 cops

No havia escoltat la historia abans, pero ara que la he llegit m'ha agradat moltissim! M'agrada molt per que els asiàtic tenen moltes històries precioses redera dels seus festius!

Merci per la informació Hanako! :hug:
Imatge
Respon