El Shamisen

Respon
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administrador
Administrador
Enchilada cosmopolita
Entrades: 2180
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
1
3
0
Pronom: Femení
Gràcies donades: 264 cops
Gràcies rebudes: 757 cops

Imatge

El ShamisenEl Shamisen (三味線) és un instrument de corda percutida típic de la cultura tradicional del Japó. Aquest instrument va arribar al Japó des de Xina i va evolucionar fins convertir-se en el que avui en dia coneixent: una morfologia similar al banjo amb base de fusta i amb un caixó folrat amb pell que consta de només tres cordes de seda de diferent grossor. Existeixen diferents tipus de Shamisen, sent el Tsugaru el més estès i conegut.

Parts del Shamisen


El Shamisen està composat de diferents parts:

-El Dou és el cos del Shamisen, la caixa folrada amb pell pels dos costats, tradicionalment de gos o de gat però avui en dia de qualsevol pell o fins i tot sintètiques.
-El Sao és el coll del Shamisen i que travessa l'instrument sencer, inserint-se dins el Dou. És una peça de fusta llarga, generalment desmuntable en tres trossos.
-El Tenjin és la part superior del Shamisen i és on trobem els suports d'ivori (Itomaki) per enganxar-hi les cordes a la part superior i mantenir-les tensades.
-Neo: És un tros de corda elàstic que amb un nus molt complicat de fer es divideix en tres parts des de les quals s'enganxen les cordes a la part de sota de l'instrument.

Els noms de les cordes són molt senzills de memoritzar: Ichi no Ito (primera corda, la més gruixada), Ni no Ito (corda central), San no Ito (darrera corda, molt més fina que les anteriors).

Imatge


Com es toca el Shamisen?Contràriament a la guitarra, el Shamisen no es toca amb la punta dels dits o amb una pua petita, sinó que fa servir el Bachi. El Bachi consisteix en un tros de fusta, plàstic o ivori d'una mida més gran que la mà i que es fa servir per percutir les cordes.

Una dificultat afegida al Shamisen és que les partitures no són com les que ens varen ensenyar a classe de música a l'escola, sinó que estan plenes de nombres, katananas i de kanjis. Què ens indiquen?

Aquests nombres em Kanji ens indiquen quina corda tocar (Ichi, Ni o San no Ito) i els nombres de sempre a quina posició del Sao fer-ho. Com haureu vist el Sao és molt llarg i no és el mateix tocar una nota a dalt que a sota, sona diferent, per això a la partitura també ens indica a quina alçada fer-ho. He vist a alguns videos que per no equivocar-se sobre on tocar del Sao existeixen unes ferratines que t'indiquen la posició amb els mateixos nombres que surten a la partitura.

Els katakanas ens indicaran a més quina manera de percutir els cordes hem de fer servir:

-Sukui: Percutir la corda aixecant-la des de sota amb el Bachi per fer-la vibrar.
-Hajiki: Apretar i amollar la corda ràpidament fent que reboti.
-Suri: No s'amolla la corda sinó que es deixa subjecta per emetre un so diferent.

Aquí teniu una partitura de Shamisen:
ImatgeSi aneu mai al Japó i voleu escoltar el Shamisen avui en dia encara es pot escoltar al teatre Kabuki, al teatre, concerts o a les cases de Geisha. Saber tocar el Shamisen és un dels requisits indispensables en l'educació de les maiko.

I evidentment uns quants vídeos perquè no us perdeu el so d'aquest instrument. He intentat posar-vos des de la música tradicional fins la d'estils més semblants al rock. Segur que l'estil dels germans Yoshida no us deixarà indiferents!Respon