El Kimono

Respon
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administrador
Administrador
Enchilada cosmopolita
Entrades: 2197
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
1
3
2
Pronom: Femení
Gràcies donades: 267 cops
Gràcies rebudes: 784 cops

Imatge

El kimonoSi us agrada el Japó i la seva cultura tradicional segur que us heu estat mirant més d'una vegada els preciosos kimonos que acostumen a portar als temples i celebracions. El Bank fa uns quants dies em va demanar que fes un post sobre les diferents parts del kimono i intentaré que s'entengui el millor possible!


Per començar, què és un kimono?El kimono (o romanitzat quimono) és la vestimenta tradicional del Japó que va perdurar usualment com a roba diària fins la postguerra però que encara avui en dia molta gent la va servir diàriament, especialment gent gran. Per quin motiu els japonesos porten menys kimonos? Perquè un kimono de bona qualitat amb tots els accessoris que es necessiten per portar-lo val... molta, moltíssima pasta.

Els kimonos són diferents per a homes i dones, també varien segons l'edat de la persona que el porta, si està casat o no i l'època de l'any (els japonesos són molt de adoptar la decoració/els estampats de la roba segons si és hivern, tardor... Així un kimono de primavera podria tenir estampades flors de cirerer i un d'hivern podria tenir alguna decoració de neu. I, sobretot, el més difícil de portar kimono és que hi ha una classe diferent de kimono per a cada ocasió!!


Per l'estiu fan servir un kimono més lleuger, fet de cotó que es diu yukata. D'altra banda existeix un kimono per dormir que rep el nom de Nemaki. També dir-vos que vestir kimono no és pas fàcil i és molt car! Per això molts japonesos avui en dia acostumen a llogar els kimonos per una ocasió especial i fins i tot, els més interessats, s'apunten a cursets per aprendre a posar-se'l correctament.

Parella amb yukata:

ImatgeDiferències entre kimono masculí i femeníContràriament a la gran quantitat d'estils, obis, complements i diversos aspectes que es necessiten per vestir un kimono femení, el masculí és molt més simple.

Per començar, els colors: els colors d'un kimono masculí no tenen molta variació, solen ser negres, grisos, marrons i com a més clar es poden trobar kimonos blancs (quasi sempre yukatas) Sempre són en tons foscos i així com si que podeu trobar un kimono masculí en blau fort, no el trobareu mai en blau cel. I, per descomptat, el kimono d'un home no portarà mai brodats, solen ser llisos.

Altra diferència amb el kimono femení són les mànigues. Els homes porten les mànigues són molt més curtes i estan unides al kimono, mentre que les mànigues de les dones no estan unides, i poden arribar a ser llarguíssimes com és el cas del kimono furisode del qual us parlaré més endavant.

Imatge


També l'obi es ferma a llocs diferents i com podeu veure l'obi de les dones està molt més amunt que el dels homes. I a més, mentre que els homes només tenen dos tipus d'obi i no gaires maneres de posar-se'l, els tipus d'obi i quantitat de nusos i floretes que es poden fer al kimono de les dones és molt gran.

A més, el kimono de dones és molt llarg, no tant com el dels homes. Això és d'aquesta manera perquè les dones solen fer-se un doblec amb la tela que sobre per sota de l'obi que es diu oshadori. Aquí teniu una imatge que s'entendrà molt millor:

Text amagat.
Imatge


En canvi, la llargària del kimono dels homes és més curta i no necessita cap tipus d'oshadori (que realment és molt més còmode perquè per a mi l'oshadori és una de les parts més complicades de posar-se un kimono). El kimono de les dones és molt més bonic però a l'hora de ser pràctics, el dels homes guanya!No vull que aquest post s'allargui massa així que, si us pareix bé, avui us explicaré un poquet sobre el kimono dels homes!

El kimono masculíUs demanareu quines són les parts del kimono dels homes i aquesta imatge us ho presenta molt bé!

Imatge

Com veieu el kimono masculí té moltes menys parts que el kimono femení i consta d'un kimono i un obi com a mínim. Com a complements tenim els hakamas i el haori.
 • El kimono arriba fins els turmells i, com us he explicat abans, solen ser de colors foscos i es fermen amb l'obi. A sobre del kimono es poden posar els hakamas, especialment es fan servir en cerimònies i en l'esport. També s'ha de dir que el hakama, a partir de l'era Meiji es va popularitzar també en les dones.

  Dones portant hakama:
  Text amagat.
  Imatge
 • El Hakama consta de parts diferents:
  Imatge

  Es caracteritza per tenir més plecs a la part de davant que a la part de darrere, on només té dos plecs. A més, a darrere porta el koshiita, que és fort i facilita que quedi ben agafat a la cintura (i sol quedar un poc aixecat, de manera que també queden més bonics). Dir-vos que cap cosplay porta koshiita, però que molts dels hakamas per Kendo si que en porten.

  Els himos (les "cintes" amb les que el hakama es fermen a la cintura) es fermen de la manera següent: primer es ferma el de davant, que té a més els himos molt més llargs i sol donar per passar-se'l per la cintura dues vegades. Després s'agafa la part del darrere, que té el himo just per fermar-lo al davant.

  De totes maneres, com que sé a tots heu vist Bleach, també us he de dir que els shinigamis no es fermen els hakamas tal com toca. En aquest sentit l'autor es va concebre una llicència a la forma com es ferma el kimono tradicional. En aquesta imatge podeu veure com es fa realment:

  Text amagat.
  Imatge
 • El darrer complement és el haori, una jaqueta que es posa per sobre del kimono i que, per no rompre amb la tradició, també sol ser fosca.
 • Per a l'home només existeixen dos tipus d'obi:

  -El kaku obi és un obi molt estret des 5-6cm que pot portar un poc de decoració, com a molt ratlles i és tant formal com informal.

  -En canvi, el heko obi és només informal i la tela és més fina sent també més sobri i sense decoració. És el que es fa servir generalment pels yukatas.

  Dos homes portant kimono:
  Imatge


  Complements del kimono per a l'home  Imatge


  D'altra banda hi ha altres complements que us he d'explicar un poquet!
 • Primerament tenim els tabis, que són els calcetins tradicionals i es caracteritzen perquè tenen una separació que deixa el dit gros del peu aïllat dels altres dits. Per què? Perquè així es poden posar les geta.

  Com veieu porten la costura just al mig del calcetí:
  Text amagat.
  Imatge
 • Les geta són el calçat d'home típic japonès. Com veieu a la foto que us poso a continuació, les geta són de fusta i s'aguanten fermades entre els dits. Hi ha diferents tipus de geta (és un tema que el Minatoni controla molt més que jo, li podeu demanar) però són sempre de fusta i les més tradicionals s'aguanten amb aquests dos tacos de fusta:

  Text amagat.
  Imatge


  Contràriament al que sembla, són molt còmodes! Hi ha tipus diferents, com les tengu-geta que només tenen un suport i a més són altíssimes. De la mateixa manera, també existeix calçat masculí de fusta i completament pla anomenat zori.
 • Finalment, dir-vos també que així com a la nostra cultura el vano (sensu) és únicament per a dones, al Japó qui el solen portar són els homes. Les dones també en porten (per exemple, les maiko solen ballar amb vanos), però pels homes en segons quines cerimònies és indispensable.
Text amagat.
ImatgePer acabar us diré també que existeix el Montsuki que és la roba que es posa l'home el dia de la boda (també la duen els seus familiars) i que consisteix en un kimono de primeríssima qualitat i un haori amb el mon (emblema familiar).

Text amagat.
ImatgeEspero que s'hagi entès tot prou bé i, sinó, feu-m'ho saber per favor! Un altre dia us parlaré del kimono femení!


Imatge
Avatar de l’usuari
Bank
Calcifer
Calcifer
Banana :3
Entrades: 573
Membre des de: 15 ago. 2015, 22:18
0
1
0
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 131 cops
Gràcies rebudes: 101 cops

:lloa: :lloa: :lloa:

Moltes gràcies pel post te l'has currat moltíssim!
La veritat és que jo em quedava tan ample dient roba japonesa = kimono i ja està, fins que un dia vaig dir buah, estaria bé saber les diferents parts i augmentar una mica la meva cultura xD

M'ha servit molt aquest post i em sembla curiós que per dues vestimentes tan diferents (la masculina i la femenina) facin servir la mateixa paraula kimono.
En quant als hakamas pel cosplay de Kyoraku la meva àvia m'en va fer un (que després vaig maleir al anar al lavabo pel nombre de cintes que porta) tot i que no coneixia tots aquests detalls com que a darrere només hi han dos plecs o que les cintes tenen diferent tamany (la meva àvia les va fer iguales xD)

I bé també m'ha sobtat el tema dels ventalls, si que recordo veure personatges històrics japonesos amb ventalls però mai hagués dit que era una cosa més pròpia dels homes que de les dones.

Moltes gràcies per la currada! :D
Imatge
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administrador
Administrador
Enchilada cosmopolita
Entrades: 2197
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
1
3
2
Pronom: Femení
Gràcies donades: 267 cops
Gràcies rebudes: 784 cops

Estic molt contenta que t'hagi agradat :visca:

De fet, m'ho he passat molt bé fent aquest post i he après molt sobre el kimono masculí! M'encanta que sigui tan formal i tan "simple", sense milers de complements i també fàcil de posar! A més, s'ha de reconèixer que els hi queda molt bé!!

La veritat és que tot el que sé sobre els hakamas ho vaig aprendre perquè el cosplay de Bleach no m'acabava d'agradar com em va venir fermat a la cintura i primerament la meva tieta em va fer un cinturó però no m'acabava de fer i per l'any següent em vaig estar mirant a consciència com era que funcionava i vaig aprendre molt sobre els himos i com funcionen i finalment vaig adaptar-ho als meus hakamas! Com a confessió, sempre m'ha fet il·lusió tenir uns hakamas autèntics japonesos de color magenta XDDDD

Si el Minato s'anima, segur que ens podrà contar alguna coseta sobre les geta!
Avatar de l’usuari
Meina
Moderador
Moderador
Dereshishishishishi!
Entrades: 675
Membre des de: 03 ago. 2015, 16:35
3
6
4
Pronom: Femení
Gràcies donades: 173 cops
Gràcies rebudes: 208 cops

Fa uns dies vaig començar-me a llegir el post, pero el vaig haver de deixar a mitges per que havia de marxar, o em cridaven a sopar, o algo aixi, en fi que no l'havia acabat de llegir, i avui l'he llegit tot unes quantes vegades i en primer lloc, la Hanako es mereix 7824376147434318431 camions de gambes Imatge Imatge Imatge

Imatge


En primer lloc he de dir que em sento una mica avergonyida de com vaig fer el meu hakama de shinigami pel cosplay de la Mashiro, ja que el vaig fer una cosa molt simple, amb una goma i no té res a veure amb els originals u.u

M'ha encantat llegir tota això i coneixer tot el que no sabia (la majoria) la veritat es que a mi m'encanten els yukatas femenins (que sempre porten les noies dela animes quan van a vaure els espectacles de focs artificials xDD) tot hi que sempre acabo pensant que ha de ser molt incomode anar amb un, pero els trobo molt elegants i els seus estampats son preciosos!!

Una de les coses que no sabia era que els kimonos per dormir es deien Nemaki, m'ha fet gracia saber el nom :3

En fi... només queda alabar a la Hanako :lloa: :lloa: :lloa:

Moltes gràcies per aquest post tant genial!!
Imatge
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administrador
Administrador
Enchilada cosmopolita
Entrades: 2197
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
1
3
2
Pronom: Femení
Gràcies donades: 267 cops
Gràcies rebudes: 784 cops

Gràcies Meinaaaaaa!!

Estic contenta si t'ha servit per saber un poquet més! Jo també vaig aprendre moltíssim fent el post, moltes coses sobre el kimono dels homes no les sabia i estic molt contenta d'haver-lo fet per ara poder fixar-me més en els detalls!

De fet, fa uns dies vaig trobar uns quants videos sobre com fermar els obis pels kimonos/yukata d'home. Us el passo perquè després, quan acabi el post sobre el de les dones, vegeu quina diferència abismal hi ha entre el que tarden els homes en fermar-ho i el que tarden les dones! Els japonesos si que poden dir amb tota la certesa del món que ells estan en dos minuts i elles necessiten mitja hora!!

En aquest en un minut i poc es ferma l'obi del yukata:
Text amagat.


Aquest és un video cerimonial, veureu com es posa el kimono de manera molt formal.
Text amagat.


En realitat hi ha tantes maneres per persones. Si veieu l'home de dalt veureu que s'ho posa de manera molt més tradicional i cerimoniosa, però aquest s'ho posa a lo pràctic (que suposo que és com se'l deu posar tothom) i no tarda res de res.

De fet, la combinació de colors que fa servir aquest noi és preciosa!

Text amagat.Espero que us agradin! Jo quants més videos miro més m'agrada tot aquest món!
Avatar de l’usuari
Giggles
Porco Rosso
Porco Rosso
Tadaima!
Entrades: 212
Membre des de: 26 nov. 2017, 00:52
1
3
0
Gràcies donades: 164 cops
Gràcies rebudes: 128 cops

És impressionant aquest post sobre el quimono! Està molt bé @UkiHana :) Moltes coses sobre el kimono d'home que no sabia ^^ tampoc sabia que existia un quimono per dormir.
M'encanta el món del kimono! És fascinant!

A Barcelona, fa uns anys, hi havia una associació on es feien clases per aprendre a vestir kimono (kitsuke). Ho vaig provar i només vaig fer dos classes però em va agradar moltíssim. No vaig poder seguir però m'hauria agradat. Em vaig quedar al nivell principiant :)

M'ha agradat molt llegir aquest post!
Respon