Scratch: un llenguatge de programació per a tothom

Regles del fòrum
Tots els links a videos han d'anar obligatòriament a dintre d'un spoiler.
Respon
Avatar de l’usuari
drew-kun
Porco Rosso
Porco Rosso
Entrades: 211
Membre des de: 15 oct. 2015, 23:42
0
1
0
Gràcies rebudes: 59 cops

Tenia moltes ganes de fer aquest post perque l'Scratch es una eina molt personal per mi. Com be sabeu els que em coneixeu soc professor de robotica extra-escolar, i una de les eines que faig servir perque els petits donin els seus primers passos en la programació es scratch. No obstant, com que sempre estic buscant noves activitats, he acabat convertint la programacio amb scratch en un hobby per mi.

Segur que els mes joves ja n'heu fet a l'escola o a l'institut, pero pels que no el conegueu, Scratch es un llenguatge de programacio que permet fer animacions i videojocs senzills. A diferencia d'altres llenguatges aixo no consisteix en picar codi sino en arrossegar varis blocs predeterminats que te el programa, els quals es poden modificar lleugerament (per exemple canviant els nombres), i unir-los com si fos un trencaclosques. Amb això s'aprenen conceptes basics de la programacio, com els bucles, els condicionals o les variables, d'una manera senzilla i menys farragosa.

A part no requereix instal·lacio. N'hi ha prou amb accedir a la web https://scratch.mit.edu/ fer-vos un compte d'usuari i començar a unir blocs. I no nomes aixo, sino que a mes, si voleu, podeu compartir les vostres creacions amb els la resta de la comunitat.

Jo deixare el meu perfil aqui: https://scratch.mit.edu/users/Drew-sensei/ Si algu mes te creacions interessants per compartir jo estare encantat de veureles.
Avatar de l’usuari
Minatoni
Administrador
Administrador
Tadaima!
Entrades: 1740
Membre des de: 17 juny 2015, 12:01
15
21
18
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 1145 cops
Gràcies rebudes: 573 cops

Ei!

Jo no l'he fet servir mai, però crec que és bastant guai. A la uni es va fer un scratch day i van venir xavals de primària i ESO a mostrar què havien fet i a fer un "examen". Va ser molt xulo!

Crec, sincerament, que és molt important que els nens comencin a aprendre a resoldre problemes algorísmicament. En comptes de tants problemes de matemàtiques, una cosa d'aquestes pot ser molt divertida.

Passa'ns alguna foto, @drew-kun!
Imatge
Text amagat.
Imatge
Avatar de l’usuari
drew-kun
Porco Rosso
Porco Rosso
Entrades: 211
Membre des de: 15 oct. 2015, 23:42
0
1
0
Gràcies rebudes: 59 cops

Be, de fet mes que passar fotos, el que puc passar son links directes als jocs perque pugueu jugar-hi, i si cliqueu al boto "com esta fet" podeu veure el codi personatge per personatge, i a mes, si cliqueu el boto "reinventa" us en podeu guardar una copia per canviar detalls o afegir algun extra. Dit aixo us presento algunes de les meves obres:

Joc de persecucio: https://scratch.mit.edu/projects/315558422/
Es el primer videojoc funcional que solen fer els meus alumnes. Les regles son simples: Sou una papallona i heu d'escapar del drac. Si us atrapa, s'ha acabat. Simple, facil i per a tota la familia.

Pong: https://scratch.mit.edu/projects/431364758/
Tots coneixem el pong. Esta inacabat, ho se, passa que aquest va ser idea del meu jefe i el vaig fer anant just de temps per saber-lo fer per la classe. Soc conscient que falta afegir vides, un segon jugador i una variable que canvii la velocitat de la pilota

Plataformes (a.k.a. Donkey kong classic): https://scratch.mit.edu/projects/379766552/
Si, ni tinc els personatges classics ni lo que disparen son barrils, ni te pantalla de titol i el fons es una merda, pero penseu que l'han de saber fer nens de 4t-5e.

Space invaders: https://scratch.mit.edu/projects/382399764/
Tots el coneixeu no? No fotem!

Joc del dinosaure: https://scratch.mit.edu/projects/543885740/
El joc que et surt quan et quedes sense internet. Els nens adoren aquest joc i tots el volen fer. No importa que sigui dels mes dificils que tenim, el volen fer si o si.

Pacman: https://scratch.mit.edu/projects/585617736/
Ho se, el disseny del laberint no es la gran cosa, he dissenyat lo just i necessari per veure si funcionava, pero la resta crec que no esta malament (Nota: Quan el pacman passa gaire arran d'una paret es frena per culpa d'un bug inevitable amb l'scratch)
Respon