Yo ke se no soi 100tifiko

Respon
Avatar de l’usuari
Grimmy
Calcifer
Calcifer
Judo ❀ Master
Entrades: 608
Membre des de: 20 ago. 2018, 20:23
0
1
Gràcies donades: 184 cops
Gràcies rebudes: 251 cops

Doncs bé, l'altre dia mentre parlàvem al xat l' @Ereza em va demanar que mostrés uns canals de YouTube sobre ciència i al final vaig dir que faria un post més totxo parlant del tema, perquè m'interessa i crec que com a persones humanes que som teòricament a tothom li hauria de semblar interessant perquè la nostra pròpia naturalesa humana ens empeny en voler saber més i a satisfer la nostra curiositat innata.

La ciència en general, sempre m'havia semblat bastant interessant però no tenia prou incentius com per explorar-la ni donar-li l'atenció suficient. I és que a partir de començar a trobar contingut d'aquest tipus, però en un format com és el vídeo explicatiu per a gent random, el meu interès només ha fet que créixer.

En especial la física que engloba cosmologia, astronomia o partícules que porten a la relativitat, quàntica, i tot aquest món tant sorprenent.

Arribats aquí tindria algunes preguntes guais per fer-vos:

Per exemple, penseu que som una casualitat? Som una creació? Què creieu?
Teniu alguna teoria boja que se'ls hi escapi als científics sobre l'univers, rotllo... que podríem estar en una simulació? (bé això realment també ho han pensat xD) Podria ser una mena de joc, de veure si som capaços de trobar la veritat absoluta o ens autodestruïm abans? O inclús una competició de de civilitzacions aïllades que competeixen sense saber-ho per aconseguir ser la societat més avançada i per tant més propera als coneixements més profunds que amaga l'existència?

Què és per vosaltres la vida, quin sentit té a nivell general la nostra existència?

- Jo personalment crec que existim per apreciar que existeix alguna cosa. Sinó, sense vida intel·ligent aquesta existència no tindria sentit perquè ningú la podria apreciar. Així seria més adient que d’entrada simplement no existís res. El fet d'haver-hi alguna cosa (igual que ara, galàxies, sistemes, planetes, etc) però sense comptar amb vida no tindria cap sentit, per tant penso en la vida conscient com a necessària.

I acabo amb una frase que he llegit per alguna banda, i és que; "Som l'univers intentant conèixer-se a si mateix."

Dit això no vull enfocar el tema en cap direcció concreta perquè no sé què en pot sortir, però pot ser interessant que es formi un debat sobre el tema i puguem compartir visions o pensaments diferents únics i exclusius de cadascú relacionats amb el mateix. Si en teniu ganes clar, sinó doncs al menys he exposat el meu punt. xD

Llista de canals recomanats:

Atraviesa lo desconocido: https://www.youtube.com/user/TheZOKEproductions/videos
Canal que em va començar a re-introduir l'interès en aquest món a través de noticies que desgraciadament tant poca presència tenen en les televisions. L'home acostuma a posar-hi certa salsa, encara que totes les informacions són extretes de noticies reals publicades per mitjans de cert renom, puntualitza la seva pròpia opinió com ja avisa ell mateix. Encara li guardo certa estima per això, tot i que és queda bastant enrere un cop coneixes els següents científics, els de veritat. Però continua essent interessant.

Text amagat.


CdeCiencia: https://www.youtube.com/user/CdeCiencia/videos
El kouhai dels següents YouTubers, català, i un dels pioners en la divulgació de la ciència en castellà a través d'internet. Té diversos tipus de vídeos, normalment de noticies o d'explicacions teòriques, que acostumen a ser bastant llargs però molt interessants.
Text amagat.


QuantumFracture: https://www.youtube.com/user/QuantumFracture/videos
Primer divulgador en castellà, i guanyador del premi al millor de YouTube, el 2018. És el senpai, físic especialitzat en cosmologia i destaca per les animacions que presenta juntament amb les seves explicacions intel·ligibles, cosa que facilita l'enteniment al públic general. Té vídeos més curts però bastant densos i acostuma a ser un pèl més escèptic i "estricte" que els altres tres.
Text amagat.


Date un Voltio / Date un Vlog (Javier Santaolalla): https://www.youtube.com/channel/UCQX_MZ ... gfA/videos
https://www.youtube.com/channel/UCns-8D ... 7Aw/videos

Un altre Dai senpai. Tot i que visualment acostumava a ser més pobre, aquest físic de partícules ha treballat al CERN (a l'accelerador de partícules de Suïssa participant en el descobriment del famós Bosó de Higgs) i també té uns coneixements molt alts cosa que el legitima àmpliament. Té diversos canals, he posat el Vlog més personal i més entretingut penso i l'altre més didàctic i pla.
Text amagat.
Avatar de l’usuari
Loraninja
Porco Rosso
Porco Rosso
Lluna Plena
Entrades: 268
Membre des de: 09 feb. 2019, 00:54
0
1
Pronom: Altres
Gràcies donades: 217 cops
Gràcies rebudes: 217 cops

No tinc prous coneixements per respondre la majoria de les preguntes, per això, començaré aquest missatge amb un disclaimer:
Ni zorra del que diré a continuació

Un cop fet el disclaimer. Segurament som fruit de la casualitat. La típica pregunta de "Quantes probabilitats hi havia de que nasquessis?" doncs bé, totes i cap, és absurd, perque si no haguessis nascut no t'hauries fet aquesta pregunta, o se l'estaria fent un altre. He arribat en un moment que crec que la vida en general té menys sentit del que ens poguem pensar, i això precisament em sembla meravellós, perque vol dir que de quelcom sense sentit ha sorgit algú que pugui pensar i reflexionar sobre el seu propòsit.
Per mi la vida, i tinc una idea molt individualista, és ser feliç. No és l'objectiu, sinó el mitjà. I és una llàstima perque la vida no està feta per ser feliç, sinó per sobreviure. I en el cas que visqués dins de Matrix, m'importaria un rave, mentres sigui feliç ja m'està bé (?) (bé, sortiria de matrix i els demanaria a les màquines que ja que estem, que facin que em toqui la loteria, o que modifiquin la simulació per fer del món un lloc més fàcil, si igualment ha de ser irreal, que sigui irreal però genial. Només faltava que la meva vida sigui falsa, i a sobre sigui una merda, ni parlar-ne).

I dels canals de youtube, sospito que Atraviesa lo desconocido no es gaire fiable. Em recorda a Mundo Desconocido (canal que us recomano, crec que és el millor canal de comèdia en castellà de la història, és espectacular. L'únic fallo que té és que no posa cap disclaimer, i sempre hi ha gent que se'l creu. Si resulta que el video que mires tracta un tema del qual no en saps res, està molt bé).
Text amagat.

I aquí us deixo un vídeo que desdiu el vídeo anterior, per si de cas :lol:
Text amagat.


Jo també consumeixo CdeCiencia i Quantum Fracture (fins i tot tinc samarretes!), però també en consumeixo d'altres, com per exemple:

El robot de Platón

Text amagat.

El robot de Colón

Sobre animals (infantil)
Text amagat.

Antroporama

Sobre la neurociència
Text amagat.

La gata de Schrödinger

Sobre pseudociències
Text amagat.

PsicoVlog

Sobre psicologia
Text amagat.

Vsauce

En anglès, sobre moltes coses
Text amagat.


Consumeixo alguns més de divulgació, però ja s'allunya massa de la ciència i el tema en qüestió :xiular:
Avatar de l’usuari
Grimmy
Calcifer
Calcifer
Judo ❀ Master
Entrades: 608
Membre des de: 20 ago. 2018, 20:23
0
1
Gràcies donades: 184 cops
Gràcies rebudes: 251 cops

Guai, del Robot de Platón també en miro algun, té col·laboracions amb d'altres mencionats, sobretot amb CdeCiencia.

I bé surto a reivindicar la veracitat d'Atraviesa lo desconocido a pesar del nom, perquè no té RES a veure amb Mundo desconocido, que sí que és una autèntica farsa.

I ara que parles de simulacions, de fet no es podria descartar que ja ara n'estiguessim en una, com va dir Elon Musk. xD

PD: Si segueixes aquests canals de divulgació ja compta que estàs legitimada per parlar sobre això. XDD
Avatar de l’usuari
Ereza
Calcifer
Calcifer
この世に悪があるとすれば、それは人の心だ
Entrades: 844
Membre des de: 06 juny 2016, 21:59
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 638 cops
Gràcies rebudes: 543 cops

Bé, per fi m'he animat a respondre al post, som-hi. I gràcies @Grimmy per fer-lo ;)

En el meu cas, sempre m'ha fascinat tot allò relatiu a l'astronomia i l'univers: planetes, estels, forats negres, nebuloses, quàsars, etc. I la natura en si (plantes, animals, ecosistemes, etc., vida en general), doncs també. En canvi, les partícules atòmiques i subatòmiques no són la meva fascinació i la veritat és que m'hi he interessat poc.
Grimmy ha escrit: 18 gen. 2019, 19:11Per exemple, penseu que som una casualitat? Som una creació? Què creieu?
Teniu alguna teoria boja que se'ls hi escapi als científics sobre l'univers, rotllo... que podríem estar en una simulació? (bé això realment també ho han pensat xD) Podria ser una mena de joc, de veure si som capaços de trobar la veritat absoluta o ens autodestruïm abans? O inclús una competició de de civilitzacions aïllades que competeixen sense saber-ho per aconseguir ser la societat més avançada i per tant més propera als coneixements més profunds que amaga l'existència?
De totes aquestes teories boges, sols m'he plantejat la de la simulació. I ho vaig fer a partir d'un capítol de Star Trek en què decidien si un membre passava una prova de comportament en una simulació (mentre que ell no sabia que era una simulació, és clar). Moltes vegades m'he plantejat si no hi ha una consciència superior (p. ex. una espècie extraterrestre) i sols som una "consciència" posada dins d'una simulació: tot el que veiem i tothom amb qui interactuem és part de la simulació i, si qui gestiona la simulació considera que hem fet un bon paper a la nostra vida virtual, llavors ens elimina de la simulació i passem a un altre estat, indicant que hem "superat la prova".

Posant-nos més seriosos, em sembla molt i molt poc probable (fins al punt de rebutjar la idea) que siguem el fruit d'una "casualitat". Que per casualitat visquem en un univers tan exacte i que segueix unes normes estrictes de la física i matemàtiques? Que dins d'aquest univers, per casualitat, s'hagi acabat generant vida, i hàgim acabat evolucionant fins al punt de demanar-nos d'on venim? Doncs no, no crec que sigui casualitat. Com tampoc no crec que siguem els únics a l'univers. Som una cosa tan diminuta i tan remota a l'univers, i en canvi ens pensem que som qui sap què, que no som capaços d'admetre que probablement hi ha altres espècies molt més evolucionades que nosaltres a l'univers (també altres que menys, és clar, no crec que siguem cap "anomalia" dins de l'univers). Però quin n'és l'origen? No ho sé. I potser no se sabrà mai, i ja em sembla bé així, perquè aquesta curiositat empeny al progrés de la ciència i a intentar esbrinar què hi ha més enllà. Hi ha qui ho anomena Déu, jo potser ho anomenaria "lleis de la física o de la naturalesa que no coneixem com funcionen".
Grimmy ha escrit: 18 gen. 2019, 19:11Què és per vosaltres la vida, quin sentit té a nivell general la nostra existència?

- Jo personalment crec que existim per apreciar que existeix alguna cosa. Sinó, sense vida intel·ligent aquesta existència no tindria sentit perquè ningú la podria apreciar. Així seria més adient que d’entrada simplement no existís res. El fet d'haver-hi alguna cosa (igual que ara, galàxies, sistemes, planetes, etc) però sense comptar amb vida no tindria cap sentit, per tant penso en la vida conscient com a necessària.
No penso que aquest sigui el motiu de la nostra existència, però sí que estic d'acord que, com a filosofia, hauríem d'aprendre a apreciar qualsevol cosa. Qualsevol cosa, si l'observes amb atenció, és fascinant, fins i tot les coses més insignificants com l'estructura d'un microbi, o les llavors d'una planta, o la reproducció de les llagostes: tot té matemàtiques i grans estructures i processos al darrere, i en molts casos, desconeixem per què són així.
El sentit de la vida no sé quin és, però recordaré la frase que deia en Carl Sagan a Cosmos (si no l'heu vista i us agrada la ciència, què espereu?): "Estem fets de pols d'estels". No som més que material que milions d'anys enrere formava part d'un estel, i que per diferents processos físics ha acabat sent el que som ara. I quan morim, aquest material es transformarà en una altra cosa, i qui sap, potser en el futur tornarà a formar part d'una estrella. Si ho veiem així, i no individualment (una cosa de què pequem sempre els humans és de ser egoistes i veure'ns el centre de l'univers), podríem dir que és el propi cosmos que és viu... i que no mor mai.

No hi té gaire relació, però us heu plantejat mai que les coses a gran escala (planetes, estels, etc.) tenen una certa semblança amb les coses a petita escala (àtoms i partícules subatòmiques)? I si l'univers és sols un àtom que forma part d'un altre univers molt més gran? I si els àtoms són universos en si mateixos, i a dins hi ha vida igual que n'hi ha al nostre univers?

Bé, em deixo ja de teories boges i passo a recomanar també canals científics que segueixo a YouTube, que no en són pocs. A banda de Quantum Fracture i Vsauce, que també segueixo, hi ha tots aquests que no heu dit (la majoria són en anglès).

AsapSCIENCE
Temes molt orientats de cara a gent poc posada en el tema, potser una mica estil la revista "Muy interesante", per respondre a qüestions concretes.
Text amagat.


Computerphile
Ei, la informàtica és una ciència, no? Doncs sobre això va el canal. Són coses força concretes i no crec que sigui un canal a recomanar a no informàtics.
Text amagat.


Derivando
Canal en castellà sobre matemàtiques. En general se'm fa molt amè i si heu fet matemàtiques fins a nivell de batxillerat crec que tot és assequible.
Text amagat.


Kurzgesagt
Animacions força treballades amb temàtica científica però sovint amb un tema moral al darrere.
Text amagat.


MinuteEarth
Animacions simples amb temàtica sovint de naturalesa, però no només.
Text amagat.


minutephysics
Originalment feien vídeos d'un minut, però ara són més llargs. Dibuixos esquemàtics animats sobre temes més de física (partícules, quàntica, etc.)
Text amagat.


Numberphile
Canal sobre matemàtiques. Sovint parlen de curiositats de nombres concrets. Molt amè.
Text amagat.


Objectivity
En cada vídeo parlen d'un objecte històric (sovint de la Royal Society): per a què es feia servir, com funciona i la història que té al darrere.
Text amagat.


Periodic Videos
Vídeos sobre els elements de la taula periòdica i experiments químics relacionats.
Text amagat.


Psych2Go
Aquest canal és dels darrers que he seguit, però sembla interessant. Temes de psicologia.
Text amagat.


Sixty Symbols
Temes generals de física explicats.
Text amagat.


SmarterEveryDay
Dubtes que l'autor es planteja barrejat sovint amb vídeos en slow-motion.
Text amagat.


Standup Maths
Matemàtiques aplicades. Una mica similar a Numberphile però amb un enfocament més pràctic.
Text amagat.


The Action Lab
Dubtes que podries tenir a la vida quotidiana, resolts de manera pràctica.
Text amagat.


Tom Scott
Històries de punts concrets del món amb les seves curiositats o origens.
Text amagat.


Veritasium
Temes diversos sobre física.
Text amagat.
Imatge
«Si hi ha maldat en aquest món, és sens dubte al cor de la humanitat.»
Avatar de l’usuari
Loraninja
Porco Rosso
Porco Rosso
Lluna Plena
Entrades: 268
Membre des de: 09 feb. 2019, 00:54
0
1
Pronom: Altres
Gràcies donades: 217 cops
Gràcies rebudes: 217 cops

Ostres, me n'havia oblidat completament de Derivando! És un canal que no m'agrada, perque com que son videos curtets, dic "Ara tinc temps de veure'n un", i quan me n'adono han passat 3 hores :lol:
I també m'havia deixat de dir un que m'agrada molt, que és Kyle Hill al programa Because Science. Abans penjava vídeos cada dimecres (?) al canal de Nerdist (els únics vídeos que mai he vist del canal són els de BS, nidea de què va la resta del canal), però es veu que fa un any va crear un canal exclusiu pel programa.

Because Science

A Nerdist
Text amagat.

A Because Science
Text amagat.


I de la resta, últimament estic molt poc mística, i tinc poc interès per aquests temes. Però he passat èpoques de tot, i tornaràn, així que potser algun dia us solto una castanya avorrida sobre les meves paranoies existencials :scared:
Avatar de l’usuari
Grimmy
Calcifer
Calcifer
Judo ❀ Master
Entrades: 608
Membre des de: 20 ago. 2018, 20:23
0
1
Gràcies donades: 184 cops
Gràcies rebudes: 251 cops

Ja que estem en temps de quarantena i per tant la gent té més temps, passo a deixar un debat que m'ha fet molta il·lusió de veure.

Suposo que tothom deu conèixer en Jordi Wild, que amb el seu canal de El Rincón de Giorgio ha esdevingut un dels YouTubers més famosos de parla hispana. Doncs bé, jo no és que en sigui seguidor però a vegades veig algun vídeo seu si veig que pot ser interessant, i és el que ha passat amb el seu canal secundari que ha obert recentment, on convida al mencionat en aquest post QuantumFracture, per debatre una ma de temes relacionats amb la ciència (i ciència ficció... o no tanta).

És un vídeo llarg, però me'l vaig veure tot de cop i sí, és MOLT interessant i en Crespo un altre cop fa gala de les seves habilitats per explicar conceptes molt difícils de forma clara i entenedora. Haig de dir que m'ha sorprès gratament que el seu punt de vista després d'un temps ha acabat sent més obert i no tant escèptic amb temes que fa uns anys no tenia tant clars.

Deixo el vídeo complet però podeu visitar el canal, perquè estan penjats els vídeos individualment per cada tema, per si voleu veure un o diversos temes concrets (crec que encara n'està pujant):
Text amagat.
Respon