Pàgina 1 de 1

Miss Hokusai

Publicat: 23 juny 2018, 15:17
Autor: Japanium
La figura de Katsushika (Tetsuzo) Hokusai sempre m'ha atrapat. La força que desprén la seva obra "La gran onada de Kanagawa" sempre m'ha fascinat fins al punt de convertir-se en el meu quadre preferit. La vida i obra d'aquest autor ha estat estudiada des de tots els vessant possibles i representada en tots els formats possibles, entre els quals es troba el cinema, l'anime i el manga, per suposat.
Imatge
Ponent Mon edita en dos volums l'obra "Miss Hokusai" de Hinako Sugiura, un total de 700 pàgines amb les experiències, vivències i pensaments del gran mestre, la seva filla Oei i alguns altres dibuixants i pintors de l'època Edo.
El primer que cal saber és la carrera d'historiadora de l'autora. Hinako Sugiura està especialitzada en el període Edo i això es nota en tot moment durant l'obra. L'ambientació, els decorats, els secundaris, tot el que rodeja als protagonistes és completament contemporani a l'època, sense concesió als anacronismes, i amb un nivell de realitat històric.
Imatge
Els diferents capítols de l'obra no tenen connexió els uns amb els altres ja que cada un d'ells conta una anècdota, una vivència, dels personatges plegats o sols d'un d'ells. Malgrat l'obra es centra en Oei, l'artista a l'ombra de la signatura del seu pare, el veritable protagonista és l'art per si mateix. L'acció té lloc en la destartalada i caòtica casa de Katsushika Hokusai, o en la veritable artèria de la ciutat més poblada del món, el pont que creua el Sumida, o en les izakaya, o en Hanamachi, en barri de plaer...
Imatge
Tots els aspectes tractats en l'obra tenen absolutament una base verídica, com la por que tenia el gran mestre cap a la malatia i el seu rebuig cap a la seva filla petita que va neixer cega.
L'estil del dibuix es net, de línies fines, alternant alguns cops amb el miniminalisme i la recàrrega dels fons milimètricament detallats. Aqeust estil net es converteix en un traç gruixut i enèrgic quan l'acció transcorre dins de les obres d'art dels protagonistes o quan es tracta d'escenes oníriques. Un dels brillants exemples és el capítol titulat "El ogro". En aquest capítol s'alternen constantment els dos estils de dibuix en les escenes on una dona que ha adquirit un quadre de l'infern pintat per Oei i que pateix constantment malsons provocats per la pintura.
Imatge
"Miss Hokusai" es pot incloure dins del manga històric barrejat amb el "slice of life" o "tranche de vie". El manga "Miss Housai" és una veritable obra d'art en la que constantment trobem un sentiment de melanconia i de pau anímica envolcallant en cada un dels capítols. Aquestl sentiment és el de la seguretat en un mateix que tant sols pot donar la experiència vital.
"Miss Hokusai" va ser duta a l'anime per Keichi Hara i editada al nostre país per Selecta Vision. Per suposat us rcomano la lectura de "Miss Hokusai", però tingueu en compte que es una lectura reposada, al ritme japonès, i que molts cops el propi dibuix narra més del que sembla i substitueix les pròpies paraules.
Imatge

http://japaniums.blogspot.com/2018/06/m ... giura.html

Re: Miss Hokusai

Publicat: 23 juny 2018, 16:45
Autor: lostbrain
Molt d'acord amb el que dius. A mi em va encantar. La espera del volum 1 al volum 2 se'm va fer eterna. I mira que no va ser molt. El vaig gaudir molt, la veritat.
Posats en aquest tema, ja tinc ganes que treguin Hanagami Sharaku. Espero que sigui abans d'acabar l'any.