La carn picada
Publicat: 13 gen. 2022, 20:21
La carn picada. Un tema un poc polèmic darrerament, no trobau? El que hauria de ser una cosa senzilla, carn picada i ja està, s'ha tornat un producte processat amb tot de farines i additius. La solució ha estat que no es pugui etiquetar com a carn picada, sinó que ara és burger meat o altres noms que ens confonen i, moltes vegades per falta d'alternativa, acabam comprant-ho igualment.
No sé vosaltres, però jo vaig començar a canviar el xip amb les hamburgueses prefabricades. Vaig trobar que hi ficaven massa merda i vaig decidir no comprar-ne més, així que les faig jo a mà amb carn picada i així sé què hi fic (carn picada i ja està... però clar, potser la carn picada no és carn picada... bé).
"burger meat" del Mercadona. 82% de carn, 18% d'altres merdes.
Aquí podem entrar en si ens és bo menjar aquests aromes, conservants i antioxidants (segur que no), però anem directament al que ens interessa, que és per què estam pagant. Aquesta carn picada del Mercadona es ven en safates de mig quilo a 7.28 € / kg. Si tenim en compte que només un 82% és carn, per tenir un quilo de carn, hem de pagar 7.28 / 0.82 = 8.88 €. Així tenim 1.21 kg de burger meat, dels quals 1 kg és carn i 210 g són, principalment, aigua, farina d'arròs i xítxeros. Vaja, que una cinquena part és no-carn.
En canvi, podem anar a la carnisseria de confiança. Per aquí té molta fama l'hiper centro, que és un supermercat que té carnisseria (no com el Mercadona, que sap que no en necessita i es posa a tallar cuixot). La carn picada aquí sí que és carn picada perquè (se suposa) que no té res que no sigui carn.
La carn picada de la carnisseria.
Però clar, és més cara. En comptes de 7.28 € / kg són 8.75 € / kg. Un euro i mig més el quilo! Això és molt!
Però... recordau que una cinquena part de la del Mercadona és no-carn? Curiosament, ens surt més barat ara comprar la carn cara que la del Mercadona. Pensau que sempre sou a temps d'afegir 200 grams de farina i aigua a les vostres hamburgueses i així ho fareu vosaltres i sabreu què feis! :p
Hamburguesa feta pel Menda amb la carn picada bona.
No vos puc dir què tal la diferència de gust perquè encara no les he tastades, però queden prou bé, eh? El que sí que he notat ha estat una gran diferència en fer-les: aquesta vegada m'han quedat les mans olioses, perquè la carn picada té greix i se't queda a les mans, perfectament normal; mentre que amb la burger meat del Mercadona, se't queden les mans empastissades, com si fessis pasta de pa o de pizza de la farina que duen.
No tot és dolent, dels preparats càrnics aquests, vaig llegir no sé on [citation needed] que aquests additius ajuden a conservar més la carn i la pots tenir abandonada a la gelera més temps. Però no sé, amb els congeladors, crec que no fa tanta falta, no?
Au idò, si vos hi animau, ja direu què tal!
No sé vosaltres, però jo vaig començar a canviar el xip amb les hamburgueses prefabricades. Vaig trobar que hi ficaven massa merda i vaig decidir no comprar-ne més, així que les faig jo a mà amb carn picada i així sé què hi fic (carn picada i ja està... però clar, potser la carn picada no és carn picada... bé).
"burger meat" del Mercadona. 82% de carn, 18% d'altres merdes.
Aquí podem entrar en si ens és bo menjar aquests aromes, conservants i antioxidants (segur que no), però anem directament al que ens interessa, que és per què estam pagant. Aquesta carn picada del Mercadona es ven en safates de mig quilo a 7.28 € / kg. Si tenim en compte que només un 82% és carn, per tenir un quilo de carn, hem de pagar 7.28 / 0.82 = 8.88 €. Així tenim 1.21 kg de burger meat, dels quals 1 kg és carn i 210 g són, principalment, aigua, farina d'arròs i xítxeros. Vaja, que una cinquena part és no-carn.
En canvi, podem anar a la carnisseria de confiança. Per aquí té molta fama l'hiper centro, que és un supermercat que té carnisseria (no com el Mercadona, que sap que no en necessita i es posa a tallar cuixot). La carn picada aquí sí que és carn picada perquè (se suposa) que no té res que no sigui carn.
La carn picada de la carnisseria.
Però clar, és més cara. En comptes de 7.28 € / kg són 8.75 € / kg. Un euro i mig més el quilo! Això és molt!
Però... recordau que una cinquena part de la del Mercadona és no-carn? Curiosament, ens surt més barat ara comprar la carn cara que la del Mercadona. Pensau que sempre sou a temps d'afegir 200 grams de farina i aigua a les vostres hamburgueses i així ho fareu vosaltres i sabreu què feis! :p
Hamburguesa feta pel Menda amb la carn picada bona.
No vos puc dir què tal la diferència de gust perquè encara no les he tastades, però queden prou bé, eh? El que sí que he notat ha estat una gran diferència en fer-les: aquesta vegada m'han quedat les mans olioses, perquè la carn picada té greix i se't queda a les mans, perfectament normal; mentre que amb la burger meat del Mercadona, se't queden les mans empastissades, com si fessis pasta de pa o de pizza de la farina que duen.
No tot és dolent, dels preparats càrnics aquests, vaig llegir no sé on [citation needed] que aquests additius ajuden a conservar més la carn i la pots tenir abandonada a la gelera més temps. Però no sé, amb els congeladors, crec que no fa tanta falta, no?
Au idò, si vos hi animau, ja direu què tal!