Pàgina 1 de 1

El Kimono II.

Publicat: 02 abr. 2016, 17:17
Autor: UkiHana
Benvinguts a aquesta segona part de posts sobre el Kimono. Al post anterior us vaig anar parlant sobre què era el kimono, quins tipus de kimono hi havia i, finalment, us vaig introduir en el món del Kimono masculí. Avui us abordaré la següent (i més complicada) part sobre els kimonos, especialment el Kimono femení.

Imatge

El kimono femení.


Així com us vaig explicar que els homes tenien el kimono formal, el kimono de vestir cada dia i el yukata i només dos tipus d'obi, quan parlem de les dones aquests subtipus es multipliquen.

Així, quants tipus de kimono de dona hi ha?



Triar un kimono no és pas tan fàcil, ja que puguem portar-ne un o un altre dependrà de molts factors: si l'ocasió és formal o informal, de l'edat que tinguem... Comencem amb la llarga llista!
  • Komon kimono (小紋): Tot i no tenir res d'especial, us el poso el primer perquè, com el propi nom indica, és el kimono que fan servir per cada dia com si fos roba normal i corrent i, per tant, és de tipus informal. Les mànigues són de les més curtes (tenint en compte que les mànigues del kimono de dones sempre són més llargues que les del kimono masculí). Si portés mon (escuts) estaríem parlant d'un Edo-komon (江戸小紋)
    Imatge
  • Yukata: Exactament igual que amb els homes, les dones també porten yukata. Us recordo que el yukata és un kimono molt més lleuger que es fa servir a l'estiu i n'hi ha de formals i informals, depenent de la situació.
    Imatge
  • Furisode (振袖): Aquest és un dels tipus de kimono més famós. El furisode es caracteritza per dur les mànigues molt llargues i és de colors alegres i amb motius molt alegres, grans i recarregats. Aquest kimono només el porten les noies joves, especialment les que no estan casades i són el que es fan servir a celebracions com el seijin no hi (dia de la majoria d'edat) i també és el tipus de kimono que porten les maikos.

    -Tipus de furisode:
    1) Kofurisode: mànigues de 85 centímetres
    2) Chuburisode: mànigues de 100 cm. (és el més comú)
    3) Oburisode: 114 cm.
    4) Hikizuki: És el furisode de les maiko i la seva peculiaritat és que a més és molt llarg i deixa els peus tapats, pel que per caminar l'han de mantenir subjecte amb les mans per la part de davant per no tacar-lo. Una de les maneres de diferenciar entre les maikos de veritat i les que no ho són és si porten subjecta a les mans el kimono, ja que les que no ho són acostumen a portar un kimono furisode normal (això que hagi als barris de geishas noies vestides com geishas que no hon són sol ser comú, ja us ho contaré).

    Imatge

    Maiko subjectant-se el Furisode hikizuki:
    Imatge
  • Kakeshita: Al costat del furisode, tenim el kakeshita. El Kakeshita és també un furisode però és diferencia per tenir un sol color i no ser tan recarregat. La mesura de les mànigues és la mateixa. A sota del Kakeshita es porta un kimono per a ocasions formals (generalment bodes) que es diu shitagasane.
    Imatge
  • Iromuji (色無地): Es caracteritza per ser un kimono d'un únic color. Es pot fer servir en ocasions semi-informals i és ideal per a la cerimònia del te. En incorporar un escut a la part posterior de l'esquena es converteix en una vestimenta més formal. Es pot utilitzar sense importar l'edat o l'estat civil.

    Antigament el kimono que se solia portar amb més ocasions pel dia a dia era el Houmongi, però ultimament el Iromuji li està llevant aquest lloc privilegiat. La raó? És molt més barat.

    El truc per diferenciar-lo dels altres? No sol portar mons, per tant queden descartats altres kimonos com el irotomesode.
    Imatge
  • Houmongi (訪問着): literalment significa kimono de visita i el poden portar tant dones solteres com casades en ocasions semi-formals (visites o festes). També el porten les amigues dels nuvis a les bodes.

    Pot ser de qualsevol color i els patrons asimètrics estan tenyits voltant del cos sense trencar-se per les costures. És menys formal i normalment difereix el material exterior amb el forro interior del kimono. El llarg de les mànigues varia segons l'estat civil. Sol portar un obi tipus fukuro i maru.

    Com diferenciar-lo dels altres? Ens hem de fitxar molt bé en el patró del brodat. El Houmongi és l'únic kimono que porta un patró brodat que és continuu. Això vol dir que el brodat forma un sol dibuix des de la part inferior fins les mànigues. Evidentment perquè està brodat per llocs on hi ha costures el converteix en un kimono relativament car.
    Imatge
  • Tsukesage (付け下げ): no porten cap escut, per tant són d'ús semi-informal. Si portés mons serien 3 i sempre n'hi hauria un a l'esquena. Els brodats, tints i teixits vénen des de l'espatlla a mà esquerra, així com en mà dreta i al posterior. Va sorgir com una simplificació del Houmongi ja que era menys extravagant i més barat. Sol portar un obi fukuro o nagoya.

    Com veieu és MOLT igual al Houmongi del qual va sorgir i em demanareu, com puc diferenciar un houmongi d'un tsukesage? La clau està en que el Houmongi té els brodats del kimono continus a la màniga i a la part de sota, mentre que al Tsukesage els brodats són independents els uns dels altres.
    Imatge

    Tsukesage VS. Houmongi

    Text amagat.
    -Houmongi (veieu com el patró del brodat està tot junt, formant un sol dibuix?
    Imatge

    -Tsukesage
    Imatge


    A continuació dos kimonos que reben el nom de tomesode i que es diferencien pel color:
  • Irotomesode: (色留袖) (Iro= color) Aquest tipus de kimono posseeix un únic color de fons i els motius es troben a la part inferior. L'irotomesode pot ser portat també per dones solteres. Segons el nombre de mon (escuts) -5,3 o 1-, es decideix la formalitat del kimono. En el cas d'una cerimònia nupcial les convidades que portessin aquest quimono estarien casades però sense ser família directa dels nuvis (mares i germanes), per tant, tant amigues com altres parents han de portar-lo per aquesta ocasió amb un obi i les sabates zouri platejades o daurades tal com correspon segons la etiqueta. Usos: Cerimònia nupcial i cerimònia formal.
    Imatge
  • Kurotomesode: (黒留袖) (Kuro = negre) El kurotomesode és el kimono més formal per a les dones casades. El patró d'aquests quimonos es regeix per regles més conservadores, per això, els colors són més sobris (generalment negre, d'aquí el nom) i les mànigues més curtes (entre 55 i 70 centímetres). Sol ser negre i té motius col·locats de forma asimètrica NOMÉS a la part inferior. SEMPRE es porta amb un obi de color daurat.

    Com més edat té la dona, el motiu és més petit i es col·loca més cap a la part inferior. En el cas d'una dona més jove més gran és el motiu i més brillants són els colors que el componen. És el més formal i per això té 5 escuts (mon o kamon) estampats, 4 a la part superior de les mànigues i 1 a l'esquena. Els accessoris que s'aparellen han de ser sempre de color daurat o argentat. Usos: cerimònia nupcial i recepció de la cerimònia. Tan sols ho poden fer servir les parents més properes als esposos (mares i germanes casades).
    Imatge

    Truc per saber que estem davant d'un tomesode:
    -Si és negre, té patrons només a la part inferior i porta un obi daurat, és un kurotomesode amb tota seguretat.
    -Les mànigues són curtes i sempre porten escuts (mons)
    -Si és de color, les mànigues són curtes, té patrons només a la part inferior del kimono i l'obi té patrons daurats, és un irotomesode.
  • Mofuku: És el kimono japonès tradicional que s'usa quan s'expressa tristesa, per exemple en els enterraments o Hoji (servei commemoratiu budista). El fan servir dones de qualsevol estat civil. És totalment negre si cap tipus d'ornamentació, llevat de l'escut familiar (el Mofuku porta 5 escuts). Usos: enterrament o servei commemoratiu budista. Tot i que dir que el negre és un color per expressar dol molt recent al Japó i importat d'occident, ja que antigament el blanc era el color pels funerals.
Imatge

I ara unes quantes imatges més perquè vegeu encara més les diferències:
Imatge
Imatge

El kimono per les bodes



Li dedico un apartat especial perquè el món de les bodes té els seus propis kimonos. Generalment les nuvies japoneses es canvien moltíssim de roba durant la boda, però sempre portaran el shiromoku i l'uchikake, però potser preferiran canviar el hikifurisode (que el porten al banquet) per un vesti de nuvia occidental, dependrà dels seus gustos. Hi ha nuvies que poden canviar de vestit fins a 4 vegades el dia de la seva boda!

Com ja hem dit, el que es posa a sota rep el nom del Shitagasane però tenim molts més tipus:

-Uchikake: és una part del vestit nupcial. És un kimono de mànigues llargues adornat amb brodats de colors molt brillants i amb motius generalment de grues, pins, aigua que flueix i flors. Està confeccionat amb la millor seda i la part inferior està emplenada per donar-li més volum. S'usa sobre del shiromuku com una capa i sense obi.
Imatge



-Shiromoku: És un uchikake totalment blanc. Era utilitzat per les dones de la noblesa per a les ocasions formals, però ara representa un component essencial en el vestit nupcial japonès.
Imatge


-Hikifurisode o Hanayome: És un furisode de noces usat per la núvia després de la cerimònia. Té mànigues llargues i motius de brillants colors per tot el kimono. Usos: després de la cerimònia nupcial (banquet, etc.)
Imatge

En resum:
Imatge

Us deixo un video perquè vegeu com es posa un shiromoku!





Però no només hi ha un munt de tipus diferents de kimonos, sinó que el nombre d'obis que disposem també és molt gran i varia diferenciant el tipus de kimono de portem, la situació, l'ofici... Però com que aquest post ja se m'ha fet prou llarg, us faré el llistat d'obis un altre dia!

Espero que us hagi agradat!

Re: El Kimono II.

Publicat: 07 abr. 2016, 11:43
Autor: UkiHana
Avui m'he vist amb cor d'afegir-vos unes quantes cosetes més sobre el kimono que podeu consultar al post de dalt, especialment els tipus de furisode i com diferenciar tipus de kimono que s'assemblen molt com l'iromuji, el houmongi, el tsukesage o el irotomesode.

Déu n'hi do, és molt complicat, veritat?? No us preocupeu, jo també tinc molts dubtes i moltes vegades veig un kimono i em costa molt saber quin tipus és! Però avui no us vull parlar del kimono sinó dels obis!

Imatge


L'OBI



Un obi és el cinturó amb el qual es ferma el kimono. Primerament tenien només una funció pràctica que era evitar que el kimono s'obrís però amb el temps va anar creixent de mida i varen sorgir diferents maneres de fermar-lo (i de fer-ho complicat). Al principi les dones es fermaven l'obi a la part del davant, després va passar a fermar-lo davant les casades i les solteres al darrere i, finalment, es va establir que tothom ho portaria fermat al darrere, segurament per qüestions de comoditat.

No patiu, l'obi pot ser molt més simple que els kimonos!

Tipus d'obi.



Els més comuns són els tres següents:
  • Maru Obi: És el més formal i es fa servir per a ocasions formals és indispensable el seu ús. Porta dissenys per tots dos costats. Aquest tipus de obi avui dia és molt difícil de veure'ls perquè... sí, són molt cars.
    Imatge
  • Fukuro Obi: És més informal que un Maru obi i es fa servir en ocasions tant formals com semi-formals. Aquest tipus de obi té el disseny tan sols en una cara.
    Imatge
  • Nagoya Obi: Aquest és un tipus d'Obi bastant modern (es va començar a utilitzar des de 1916 aproximadament). És el preferit per la gent, per ser més lleuger. Té un tall bastant especial, el que ho fa fins i tot més fresc.
Imatge


Però no només hi ha aquests tipus!! També tenim:

-Darari obi: És l'obi que porten les maikos i fa un total de 6-7 metres.

-Odori obi: Emprat nomes per a balls tradicionals. Té una longitud de 5 metres.

-Fukuro-nagoya: Un híbrid que se sol fer servir en ocasions informals.

-Chuya o Haraawase: per a qualsevol ocasió tret de les formals.

-Hitoe: per ocasions informals, festivals d'estiu, viatges...

-Hanhaba: per a infants.
Darari obi:
Imatge



Parts de l'obi.



Imatge

Com veieu, no només és saber triar quin obi és el que necessito segons l'ocasió i també segons quin kimono porto, sinó que A MÉS, necessitem moltes més coses!!

Com veieu, a la imatge es veu molt bé! L'obi necessita a més d'un obijime, un obiage i, opcionalment, d'un obi-dome.

-L'obijime és una cordeta primeta i feta a mà que lliga l'obi per la cintura. Que pareix que per ser només una cordeta ha de ser barat, oi? Doncs no, és bastant car ja que estan fetes 100% a mà... El món del kimono és car.
Imatge

-L'obiage és el tros de tela que va sempre per la part superior de l'obi (mai tapant-lo) i que serveix per ocultar les llaços del makura. El obiage de les maiko sempre és en vermell
Imatge

-L'obi-dome és una peça de ceràmica (normalment però avui en dia poden ser peces de qualsevol material i estil) que es porta subjecte per l'obijime i que serveix per decorar. Les maiko en porten sempre i són molt cars, però generalment per la gent normal solen ser baratets i petits.
Imatge

Obi-dome d'una maiko:
Imatge


I després hi ha encara MÉS complements que necessitem per posar-nos-lo:
Text amagat.
Imatge


I a la imatge no hi són tots! Tenim el makura que és una espècie de coixí que dóna forma a l'obi, tenim els himos que són molt necessaris ja que mentre anem posant-nos l'obi l'hem d'anar fermant amb aquestes cordetes o sinó se'ns caurà tota l'estona... Com veieu, no només és el kimono, l'obi i ja està, sinó que ens hem de gastar també un pastizal en cosetes per poder-lo posar.

No hem acabat encara! Per poder portar kimono tal com toca, haureu de tenir també els complements següents!!

Com a mínim tabis, zouris, bolsos per kimono i kanzashi! Dels tabis i les zouris ja vaig parlar en el post del kimono pels homes (evidentment, les zouri han de ser per dona que només es diferencien perquè la tela amb què es subjecten sol ser de floretes i tenen un acabat més kawaii).

Els kanzashis són els ornaments pels cabells. Generalment els kimonos es porten sempre amb els cabells recollits però com que no devia quedar prou mono, encara varen afegir els kanzashis que són ornaments en forma generalment de flors. Les maiko, per exemple, sempre en porten i cada mes canvien depenent de l'estació, les festivitats...

Imatge

Kanzashis per tot!
Imatge


Encara no he acabat perquè... generalment un mateix obi es pot arribar a posar de moltes maneres diferents!! Però això ja us ho deixo per la propera ocasió! (Espero que us hagi agradat... No sé, pareix que no gaire xD)

Re: El Kimono II.

Publicat: 07 abr. 2016, 15:30
Autor: Bank
Buah quina currada de posts! :lloa:

Normalment no llegeixo posts llargs si no tinc molt temps, però aquest està tan ben explicat que me l'he llegit i mare de deu, quantes coses! Si primer els kimonos ja són ultra complicats (ja t'ho vaig comentar pel xat xD) els obis encara ho son més!

No havia sentit mai d'una roba que fos tan intrincada com el kimono i em sembla molt curiós. Moltes gràcies per aquesta currada! :visca: