Pàgina 1 de 1

Geikos i maikos

Publicat: 02 feb. 2016, 13:12
Autor: UkiHana
Imatge


Les Geishas (o Geiko com se les diu a Kyoto) són un del major exponent de la cultura tradicional japonesa, joves vestides amb quimonos caríssims, sabates de fusta vertiginoses, amb llargs obi i el que més ens crida l'atenció: els rostres completament pintats de blanc.

Primer de tot, quin és l'ofici d'una Geisha? La feina de les Geishas consisteix en entretenir en banquets i cerimònies de caire privat. Les geisha estudien diferents arts: la dansa japonesa tradicional, les cançons tradicionals, el shamisen, els jocs tradicionals i, especialment, l'art de la conversa.

Com funciona aquest negoci? Una empresa (generalment d'aquestes que tenen molts diners ja que contractar una geisha no és pas barat) després de la feina els executius van a sopar relaxadament a un restaurant car i lloguen una sala només per ells. Aleshores contracten una geisha, veuen els seus balls i cants i mengen amb ells mentre conversen.

Si heu vist la horrible pel·lícula de Memorias de una Geisha, ja podeu oblidar-hi tot el que hi surt, perquè la majoria de les coses són ficció i no és gens fidel. Sobretot, les Geisha no són prostitutes i mai tenen contacte físic amb els clients, (les prostitutes de l'època al Japó s'anomenen Oiran i es distingeixen de les geisha per portar el kimono format amb l'obi a la part del davant i portar moltíssims més fermalls daurats al pentinat).


Oiran:
Text amagat.
Com veieu, porta moltíssim de daurat al cap i el obi (l'obi per qui no ho sàpiga és el "cinturó" gran i llarg amb el que queda fermat el kimono) el porten al davant perquè sigui més fàcil de posar i treure.
ImatgeImatge
Obis de les Maiko


Però totes les noies que veiem amb la cara blanca i kimono no són geishas!!! De fet, el que majoritàriament us penseu que és una Geisha, no ho és pas, sinó que encara és una estudiant! Us explico: ser una Geisha és el darrer pas d'uns estudis que duren d'entre 4 o 5 anys.

Com una noia es converteix en Geisha? Generalment les noies que es volen convertir en Geisha ho han de fer en acabar l'Institut, és a dir, aproximadament als 15 anys. La majoria de les que ingressen ja tenen ben clar que volen dedicar-se a això i deixen casa seva per anar a Kyoto (també hi ha Geishas a Tokyo però les de Kyoto són les millors del Japó) a començar els seus estudis.

A Kyoto van a viure a una casa de Geishas, anomenada "Okiya". A Kyoto hi ha 5 barris de Geishas (el més famós és el de Gion) i a cada barri pot haver diverses Okiya. La jove que vol aprendre l'ofici ingressa a una d'aquestes Okiya on passa a viure amb l'Okaa-san i les altres Geishas. Primerament l'Okaa-san accepta la nova noia dins la seva Okiya i li paga els estudis per convertir-se en Geisha. Generalment ho paga l'Okaa-san perquè aquests estudis són molt cars.

No només els estudis, els kimonos que portarà quan comenci a treballar valen moltíssims de diners, així que no sol ser un ofici que es pugui pagar una família japonesa mitjana. Per això, sempre és l'Okaa-san qui paga els estudis i els kimonos. En compensació, mentre la noia encara no hagi arribat a Geisha, l'Okaa-san es quedarà una part dels seus ingressos per tornar el "préstec" del que ha costat la seva educació.

Generalment comencen els estudis i estan uns 6 mesos per saber si la noia és apta o no per convertir-se en una estudiant de Geisha, anomenades Maiko. Després de 6 mesos d'anar a classe cada dia i aprendre dansa, flauta, taiko, shamisen... fan un examen. Si l'aprova, la jove passarà a ser una Maiko. Durant aquest temps, la noia no sol veure la seva família, però rep una "nova hermana" dins del món de les Geisha, l'Onee-san.

Una Maiko que ja porti uns quants anys en el negoci serà l'encarregada de tutoretjar l'aspirant i anar-li ensenyant com va l'ofici. El vincle que s'estableix entre l'aspirant i l'Onee-san és molt fort i queden unides en una cerimònia. Quan l'aspirant aprova els exàmens es va una cerimònia amb la qual se la vesteix com a Maiko i visita totes les cases de te del centre de Kyoto per donar-se a conèixer.


Imatge


Com segueixen els estudis? Mentre les noies són encara Maikos (4-5 anys: dels 15 als 20-21 anys) segueixen anant cada matí al teatre per perfeccionar la dansa i les altres arts que van aprenent i, per la tarda, van a treballar. Durant el primer mes d'una Maiko, no poden parlar, van amb una Maiko i una Geisha i escolta i observa com treballen.

Les diferents etapes d'aprenentatge d'una Maiko es poden veure per com va vestida. Durant el primer any (reben el nom de Minarai) només es poden pintar el llavi de sota (que sempre ens pensem que és típic de les Geisha, però no, només de les aprenents que portin menys d'un any en el negoci), a més porten una decoració als cabells en forma de flor que cau a la part esquerra del cap que arriba fins el coll (també la poden portar més endavant, però durant aquest període només porten aquestes) i porten sempre okobos (sabata de fusta tradicional que fa des de 5 a 10 centímetres).

El segon any ja poden pintar-se els llavis per complet, desapareix l'adornament floral (però segueixen duent adornaments pel cap, només que no tan grans i aparatosos) i poden triar quines sabates dur, si okobos o bé zoris normals i corrents.

Quan ja fa 3-4 anys que estan al negoci, canvien el color del haneri. El haneri és el kimono que porten a sota del kimono i del qual només es veu el tros del coll, perquè m'entengueu, del kimono de shinigami, el haneri és la part blanca que es veu al coll. Durant els primers anys les Maiko el porten vermell però quan van creixent el canvien a blanc. Dues setmanes abans de convertir-se en Geisha es canvien el pentinat per un d'especial i, finalment, quan es graduen i esdevenen Geishas canvien la seva forma de vestir, de pentinat i de kimono.


Aquí teniu les principals diferències entre una Maiko (aprenent) i una Geisha
  • El pentinat de les Maiko se'l fan amb el seu propi cabell. Sempre duen ornaments més o menys llargs depenent de quant de temps portin fent de Maiko. En canvi, les geisha porten una perruca i quasi no porten ornaments.
  • Les Maiko molt més maquillatge que una Geisha, especialment a la part de darrere del coll on es dibuixen unes marques molt característiques i porten pel costat dels ulls maquillatge vermell. Les Geisha també porten la cara pintada de blanc, però si ens fixem solen anar molt més discretes i sense massa maquillatge.
  • El haneri de les Maiko sol ser vermell i blanc només al final del seu aprenentatge. Les geisha el porten sempre blanc.
  • Els kimonos de les Maiko són sempre furisode (amb les mànigues molt llargues), de colors molt alegres i vistosos i el kimono de sota que porten és vermell. Les Geisha solen portar el kimono més discret i amb les mànigues més curtes.
  • L'obi de les Maiko medeix un total de 7 metres i acaba amb dos grans plecs de tela al darrere que arriben quasi fins els peus. En canvi, les Geishas porten l'obi més petit i no cau esquena per baix, sinó que queda recollit. A l'obi les maiko a la part de davant en mode de decoració solen portar una joia grossa (bastant cara per cert) mentre que les Geisha no porten decoració a l'obi, el fermen de la manera tradicional.
  • Les Maiko més joves porten okobo mentre que les Geisha porten sempre zori.

Imatge


Així, com veieu, solem dir-li "Geisha" al que és en realitat una "Maiko". No podem dir que una Maiko és una Geisha perquè és com si diguéssim que un estudiant de primer any de cuina és un gran chef amb estrelles Michelin (perquè m'entengueu).

Ara unes quantes fotografies per si no m'he acabat d'explicar bé!


Maiko en el primer any:
Text amagat.
Imatge


Maiko segon-tercer any:
Text amagat.
Imatge
Imatge


Maiko darrers anys:
Text amagat.
ImatgeImatge


Geisha:
Text amagat.
Com veieu, de cada vegada el seu look es va tornant més sobri
Imatge


Maiko en primer any i Geisha
Text amagat.
Imatge


Geisha i Maiko. En aquesta foto es nota moltíssim la diferència entre les dues. Les podeu identificar?
Text amagat.
Imatge


I això és tot! Si teniu més ganes de saber més sobre aquest món o us fa il·lusió veure tot això que us he dit en un documental, a mi em va agradar molt "Geisha Girl" que ens conta com la Yukina arriba a l'Okiya i va entrenant fins convertir-se en una Maiko. Al youtube teniu el documental complet amb el titol "Becoming a Geisha" i està dividit en 7 parts. A mi m'encanta, doneu-li una oportunitat!!

Espero que us hagi agradat tant llegir-ho com a mi escriure-ho! Si teniu algun dubte o alguna cosa no s'acaba d'entendre, feu-m'ho saber please, que m'encantarà parlar-ne! :uki:

Okini! ^^

Re: Geishas i maikos.

Publicat: 02 feb. 2016, 16:16
Autor: Meina
A mi personalment, el tema de les geishas i las maikos, no es que em cridi massa l'atenció. Si que m'agrada veure imatges, i les trobo molt guapes i tal, pero mai m'ha motivat lo suficient per entrar-hi, i al veure el teu post m'ha agradat molt per que tot hi (com ja he dit abans) no es un tema que em motivi molt, sempre és interessant coneixer una mica de tot, i sobretot del Japó que tant m'agrada!

El que si que sabia, era que hi havien les maikos i les geishas, i que les primeres eren les aprenents, però no sabia diferenciar-les, ara amb les explicacions i les imatges crec que si :uki:

Mentres que de les maikos m'agrada molt la roba que porten, les mànigues i l'obi siguin llargs,i els kimonos de colors més alegres, de les geishas m'agrada més que no vagin tant maquillades i no portin tants ornaments al cap!

Hanako, aquest post ha estat una currada, moltes gràcies!!

Re: Geishas i maikos.

Publicat: 03 feb. 2016, 22:36
Autor: UkiHana
Moltes gràcies Meina :hug:

A mi sempre m'ha cridat molt l'atenció aquest món, trobo que l'envolta un encant i un misteri preciós, estic molt contenta si t'ha agradat el post (feia molt de temps que el volia fer xDD). En general les maiko són molt més boniques, les geisha pareix que els falta com alguna cosa (color xD) i segons quines foten com a molta por pel contrast amb els cabells negres i la cara taaan blanca xDDD

Us adjunto uns quants videos!

Primerament us deixo la primera part del que per a mi és el millor documental sobre Maikos, sincer, sense gaires populismes (alguna llicència es donen) i bastant ben muntat. És del 2005, per tant la imatge ja ha quedat un poc antic, però si us fa ganes veure'l a mi la veritat és que m'encanta i l'he vist moltíssimes vegades!
Text amagat.


Ara us poso uns quants videos més actuals!

Aquests és dels meus preferits, la Maiko Fukunae és de les meves preferides!!
Text amagat.


Diferències entre Maikos i Geikos, per si no us voleu llegir el tochaco que vaig escriure
Text amagat.


Aquí teniu un dels jocs tradicionals que us deia que fan amb els clients.
Text amagat.

Re: Geikos i maikos

Publicat: 28 maig 2017, 17:01
Autor: UkiHana
ImatgeAvui la @Nafi (thanks!) m'ha passat un article de La Vanguàrdia sobre el món de les geishas. En general explicaven bé tot el que indicava el procés de formació però, curiosament, un article que volia donar a conèixer la cultura de les geishas (i que tenia errades importants i mites falses), posava una imatge amb falses geishas!

I ara em demanareu, o és que existeixen falses geishas? Ara us ho explico! Directament no són geishas, sinó que són japoneses o turistes que estan fent Maiko Henshin.

Què és el Maiko Henshin? El Maiko Henshin consisteix en contractar els serveis d'un estudi de fotografia especialitzat que et vesteixen com una maiko (o geiko, va a preferència teva, però tothom es vesteix de maiko perquè són més boniques).

Als estudis de Kyoto, com ara l'Aya de Gion, primerament reserves hora i pots contractar un pack (el més barat crec que són uns 150€) i amb el pack t'entra: que t'arreglin (maquillatge, perruca i de tot), més el kimono que et posen i 4 o 5 fotografies. Després, pots passejar una estona vestida de Maiko per Gion, cosa que fa que els turistes es pensin que, evidentment, aquella gent siguin Maikos de veritat.


ImatgeSi aneu al Japó, aquí teniu alguns trucs per saber si les maiko que veureu pel carrer són de veritat o no:
-No hi ha cap Maiko a Gion que sigui occidental.
-Les Maiko volen. Estan sempre molt ocupades, caminen molt ràpid i no s'aturaran ni que hi hagi mil fotògrafs que els facin fotos. En canvi, les maiko henshin si que s'aturen perquè les facin fotografies perquè per això surten al carrer xDD
-Les Maiko no surten del seu districte. Així que si veieu una Maiko fora de Gion, al Kiyomizu-dera per exemple, evidentment no ho són. Tampoc van a temples ni res, simplement van a estudiar al matí (que no van vestides d'aquesta manera) i per la tarda van als banquets, res més.
-Les Maiko tenen com a màxim 20-21 anys. Si veieu una dona amb arrugues, tampoc és una maiko.
-Els kanzashi que els posen (l'adornament dels cabells que cau cap al costat del rostre) només el porten les Maiko de primer any, per tant, per saber si ho és de veritat, només cal que mireu el llavis de la maiko: si només té el de baix pintat, és una Maiko, sinó, és una disfressa. A més, haurien de dur totes el coll de color vermell, i no blanc.
-A la part del darrere de l'obi, les Maiko porten l'emblema de l'okiya. Si porten un cor a la part de baix de l'obi, no són Maikos.


Aquí teniu un video que ho explica. La tia és molt tonta, ignoreu-la bastant xDD
Espero que hagueu après un poquet més! No tothom que ho sembla és una maiko de veritat, tot i que pot ser un gran record tenir una foto d'una d'elles, penseu que potser no ho siguin!!