Repte: L'ingredient secret "Ceba"

Regles del fòrum
Aquí parlem dels esdeveniments que ens interessen, a més d'organitzar-ne nosaltres a Tadaima.cat.

Esdeveniments recurrents:
Esdeveniments de Tadaima.cat:
Cerca per song:
Avatar de l’usuari
Loraninja
Porco Rosso
Porco Rosso
Lluna Plena
Entrades: 268
Membre des de: 09 feb. 2019, 00:54
0
1
Pronom: Altres
Gràcies donades: 217 cops
Gràcies rebudes: 217 cops

L'ingredient secret

Ceba edition



Imatge

Benvinguts al nou repte de cuina tadaimenc, idea de l'@UkiHana, que es diu "L'Ingredient secret".

En què consisteix el repte?

Cada mes proposarem un ingredient secret, en aquest cas, la ceba. Cada participant haurà d'elaborar un plat (qualsevol cosa, com més estrambòtica millor) que contingui aquest ingredient.

Quin és l'ingredient secret d'aquest mes?

La ceba! Qualsevol tipus de ceba: ceba groga, ceba dolça, ceba de figueres, ceba tendra, escalunya, la que sigui!
Les verdures similars, com els porros, els alls tendres, el cibulet, o els calçots, no entren a dins del repte. (Però mira, que si feu receptes que els incloguin també, doncs tampoc passarà res)

Com hi participo?

Elaborant un plat que contingui ceba d'alguna manera, fent fotos del procés, i responent a aquest fil amb un post explicant què heu fet, com us ha quedat (i si voleu, una recepta per compartir coneixement). Podeu participar tants cops com volgueu! (És a dir, si heu fet una sopa i una amanida i les voleu ensenyar les dues, perfecte)

Quan s'acaba el repte?

El repte durarà des d'avui, dijous dia 10, fins a dilluns dia 28 de febrer del 2022. Sí, ja hem tingut prou mala sort que hem començat tard i a sobre és un mes curt, però bé, és un ingredient facilet que es sol posar a molts plats i no crec que sigui gaire complicat. (I entre nosaltres, si se us passa el termini però tot i així voleu participar, tampoc passarà res)


Sigueu imaginatius! Podeu fer sofregits, o sopes, o amanides, o espaguetis... algú s'atrevirà a fer un postre? Si no us agrada la ceba, segur que hi haurà alguna manera d'introduir-la sense que us disgusti (o sense que la noteu). També valen plats que no em menjaria ni jo després d'un mes al desert. Mentre sigui aparentment comestible (i no perjudicial per al cos humà, en teoria, o almenys no gaire) és vàlid. (I si sou com jo que cada cop que teniu una idea de bomber cremeu la cuina, també podeu buscar a internet idees de receptes, que la gent d'internet sol ser més llesta)

PD: Si algú té alguna tècnica mil·lenària per tallar la ceba sense plorar amargament, és el moment de compartir-la amb el món. (Jo la necessito, sincerament. Que les cebes i jo ens portem molt malament, m'insulten molt fort i m'ofenc i sempre acabo plorant. Bullying cebil)
manolini
Calcifer
Calcifer
YELLOW TEAM!
Entrades: 889
Membre des de: 16 juny 2017, 22:01
0
1
Pronom: Altres
Gràcies donades: 559 cops
Gràcies rebudes: 521 cops

La tecnica milenaria per tallar ceba sense morir es posar-te olleres de natacio XD L'altre q em funciona molt es un cop la talles per la meitat, vas corrent a mullarla sota la pica i aixi els gasos no et pujen.
TWITTER: MOSCASINES
STEAM: TOMPCAT
DISCORD ID: MANOLININS
Avatar de l’usuari
Minatoni
Administrador
Administrador
Tadaima!
Entrades: 2571
Membre des de: 17 juny 2015, 12:01
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 2210 cops
Gràcies rebudes: 991 cops

N'Arguiñano ja ho va fer:



xD
Imatge
Text amagat.
Imatge
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administradora
Administradora
Burxaratti
Entrades: 2827
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
0
1
Pronom: Femení
Gràcies donades: 491 cops
Gràcies rebudes: 1503 cops

CEBA, CEBOLLA, CIPOLLA, CEBOLA, EBOLA! No, això darrer no, és que els portuguesos es mengen sempre les L, són gent econòmica, però si volen austeritat haurien d'aprendre de nosaltres.

Avui us porto la meva aportachione al repte: Coca de ceba amb sobrassada

Com es fa? La massa es fa amb farina, llevat i cervesa. Pim pam, la deixem reposar i després la posem sobre una llauna, és a dir, una palangana de forn tot guapota. Que no quedi massa estirada, és preferible que la massa sigui una mica gruixadeta. Després tallem ceba, molta ceba i la passem per la paella, que es cuini una mica. Quan es torna transparent, la fotem sobre la pasta amb unes ditades de sobrassada per sobre i cap al forn.

Quan la casa faci olor de sobrassada, aleshores està enllestida. Tinc la teoria que si poses la sobrassada quan la coca està a mig fer no es crema tant, però ma mare és l'experta en coques i no m'atreviria a contradir-la i encara menys quan ella posa el forn, que l'electricitat està molt cara i és com un regal molt generós.

I aquest és el resultat:

Perspectiva estranya perquè pugueu apreciar el gruix de la pasta
Imatge

Foto normal, així des de dalt. M'agrada perquè es pot veure com part de la sobrassada s'ha fus i ha deixat el redol vermellós.
Imatge

Coca al plat perquè vegeu els detalls de la ceba. No massa forts, no massa fluixos. La sobrassada perfecta, però és que millora tots els plats.
Imatge

I fins aquí la meva aportació número 1. M'agrada molt la ceba. M'agrada semblar una ceba amb aquest fred que fa. I menjar-la, és clar. Tot m'agrada. :hippie:
Avatar de l’usuari
Giggles
Porco Rosso
Porco Rosso
Tadaima!
Entrades: 344
Membre des de: 26 nov. 2017, 00:52
0
1
Gràcies donades: 299 cops
Gràcies rebudes: 277 cops

El meu primer intent ha sigut les cebes farcides de carn. No m'ha agradat gens el resultat.
Imatge
Les he buidat i les he farcit amb carn. A la carn picada de vedella li he posat un gra d'all ratllat, una mica d'oli de sèsam torrat, i una mica de sake i salsa de soja. He tingut les cebes molt de temps al forn a 180/200º. La carn ha quedat bé però la ceba tenia massa gust de ceba rostida. 😖

Imatge

El meu experiment d'avui ha sigut aquest. Tinc pensat fer una altra cosa amb ceba que tampoc he fet mai 😊

No sé si algú ha menjat algun cop cebes farcides. Jo no les havia tastat mai però em ve a la memòria veure en algun llibre de cuina una imatge de cebes farcides. Si alguna persona té suggeriments o sap perqué m'han quedat tan malament doncs m'agradaria saber-ne l'opinió.

Fins la propera! 🧅🧅🧅🧅
Avatar de l’usuari
Meina
Totoro
Totoro
Dereshishishishishi!
Entrades: 1098
Membre des de: 03 ago. 2015, 16:35
0
1
Pronom: Femení
Gràcies donades: 313 cops
Gràcies rebudes: 482 cops

Doncs jo he fet sopa de ceba a l'estil Meina! :hippie:

Sopa de ceba


Imatge
La foto és una mica cutre, i faltava que el formatge es fongués una mica amb la calor, però bueno no en tinc cap de millor...


La meva idea era seguir una recepta d'internet, però a mesura que l'anava fent he decidit fer-ne alguns canvis i ha quedat ben bona. La recepta original: https://catalunyacuina.com/sopes/sopa-ceba

El que he fet:
1- Pelar les cebes i tallar-les a la juliana
2- Escalfar una olla amb un raig d'oli, i un cop calent afegir-hi la ceba. Coure la ceba a foc mig-baix sense deixar que es torri.
3- Un cop la ceba ha quedat una mica transparent hi he afegit caldo i una mica de pebre. Ho he deixat uns 20 minuts a foc baix però bullint.
4- Un cop passats els 20 minuts he tirat 3 ous a la sopa i ho he deixat bullint a foc baix 10 minuts més.
5- Mentre esperava que passes el temps he agafat llesques de pa sec i les he torrat (com que eren petites n'he fet 3 per cap).
6- I finalment he posat les llesques al plat, hi he tirat la sopa per sobre amb un ou per cap i ho he acabat de deixar bé tirant-li formatge a sobre.

P.D: A la recepta deia de gratinar-ho, però jo he passat una mica de fer-ho xDD

I en conclusió, ha quedat suuuuper bona (sé que el que es veu a la foto sembla horrible, però les aparences enganyen) i ja en tornaré a fer algun altre dia!
Imatge
Avatar de l’usuari
Minatoni
Administrador
Administrador
Tadaima!
Entrades: 2571
Membre des de: 17 juny 2015, 12:01
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 2210 cops
Gràcies rebudes: 991 cops

Uep!

Vos duc una recepta en la que la ceba és l'ingredient indispensable: la truita de patates.

Imatge

La primera passa és tallar les patates en una mida aproximada de "moneda d'euro" i posar-les a una paella amb oli a puntapala a foc lentet.

Mentrestant, pots tallar un poc de ceba (hi he posat la meitat de la ceba de la foto), un poc més picadeta, i l'afegeixes tot d'una que la tenguis (és a dir, les patates hi estan, potser dos minuts més que la ceba, al foc).

Imatge

Una vegada les patates i la ceba estan un poc fetes (no es tracta de fer patates fregides!), abocau-les a un recipient i hi mesclau un parell d'ous (nota: parell = 6 en aquest cas). Ho remenau tot ben remenat i cap a la mateixa paella (abans llevau-hi el 98% de l'oli, cafres!)

Imatge

Després d'una estoneta a foc lent podeu girar-la amb un invent d'aquests a posta que són un rollo o amb un plat que sigui un poc més gros que la paella (la millor solució).

Quan trobeu que està, la tornau a girar al plat de la mateixa manera, però no l'aboqueu a la paella una altra vegada. La duis a taula amb el plat tot ple d'ou cru, que s'ha d'estalviar aigua.

Imatge

I ja està. Pim pam.

Imatge

És bona calenta i freda. Sola, amb maonesa, acompanyada d'enciam o com a acompanyament d'altra cosa. Dins un panet també està ben bona.

L'ideal és aconseguir una fina línia un poc crua al mig (com si fos un tros de carn, que enmig ha d'estar un poc cru), però a mi no em surt.

Salut!
Imatge
Text amagat.
Imatge
Avatar de l’usuari
Ereza
Calcifer
Calcifer
この世に悪があるとすれば、それは人の心だ
Entrades: 844
Membre des de: 06 juny 2016, 21:59
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 638 cops
Gràcies rebudes: 543 cops

Jo vinc a ensenyar un plat patètic que vaig cuinar fa uns dies, però eh, té ceba, així que vaig pensar que serviria... Però sóc idiota i només vaig fer foto del resultat final xD

Bàsicament em sobraven unes patates fregides del KFC d'uns dies abans, i en lloc de llençar-les, vaig pensar que potser podria posar-les en truita (tothom sap que les patates fregides, un cop fredes, no valen res). Així que vaig fer més o menys el mateix procés que amb una truita de patates però amb les patates fregides: 2 paquetets petits de patates fregides tallades petites, mitja ceba i 5 ous.

El resultat va ser... comestible. Però era la truita més seca que he menjat mai, crec xD I se'm va fer una mica massa. Però bé, vaig aprofitar les patates, així que objectiu aconseguit.

En fi, deixo foto de la desgràcia culinària:

Imatge
Imatge
«Si hi ha maldat en aquest món, és sens dubte al cor de la humanitat.»
Avatar de l’usuari
Giggles
Porco Rosso
Porco Rosso
Tadaima!
Entrades: 344
Membre des de: 26 nov. 2017, 00:52
0
1
Gràcies donades: 299 cops
Gràcies rebudes: 277 cops

Bon dia,


Jo ja he començat a mirar videos de Yakimeshi. Sembla tan deliciós...

Abans de ficar-me a fer un altre repte us volia ensenyar la sopa de ceba que vaig fer l'altre dia.
Imatge

La sopa es fa sofregint molt bé la ceba i afegint després el brou. Molt simple. Normalment a cada plat es posa pa torrat i formatge. Jo he provat amb el pa i sense i m'agrada més sense pa. Perqué el pa absorbeix tot el líquid i em quedo sense sopa i amb un pa aigualit. El que sí és important és el formatge que transforma el plat en una delicatessen.

La recepta es la següent. Llegiu-la bé per entendre cada pas però no us amoineu que és molt fàcil.

https://www.recetasdeescandalo.com/sopa ... adicional/

Atenció: Quantitats per al menys 4 persones. Us sobrarà però podeu guardar-la a la nevera o congelar-la. També podeu fer la meitat si no voleu fer tant.

Necessiteu:

1/2 kg de ceba
1'5 L de brou de pollastre (jo vaig fer servir la marca aneto que és boníssim). També podeu fer servir aigua i complementar amb una pastilla de caldo. També podeu fer servir un brou cassolà.
2 cullerades d'oli d'oliva
2 cullerades de farina
40 g de mantega ( us ho podeu estalviar perfectament i si voleu ho substituiu per una cullerada més d'oli)
Un grapat de formatge del tipus Emmental a cada plat.
A la recepta diu que li posseu conyac o vi i jo no li vaig posar i va quedar boníssim.


  • Primer de tot heu de tallar la ceba. Jo vaig tallar la ceba en mitges llunes.
    Aqui es molt probable que us plorin els ulls. Igual unes ulleres de piscina us poden fer bon servei. El resultat val la pena!
  • En una olla amb una mica d'oli d'oliva (i mantega si en poseu) i un pessic de sal les aneu fent amb el foc baixet per a que es facin a poc a poc i no es torrin. Aneu donant voltes per a que no s'aferri. Fins que es vegi transparent i estigui suau i tova i agafi una mica de color daurat.
  • Més o menys 20 minuts després afegiu dues cullerades de farina a la ceba i remeneu bé.
  • Després bé la part de tirar conyac o vi i haurieu de deixar una estona més (2 o 3 minuts amb el foc fort) abans de tirar el brou/aigua amb pastilla.
  • Tot seguit afegiu el brou i quan arrenqui el bull ho deixeu a foc suau 15 minuts amb l'olla tapada.
En aquest punt la sopa es pot servir a cada plat i tirar el formatge. I tal cual es menja.

Si us agrada el pa el podeu posar en una safata de forn amb formatge per sobre i gratinar. Llavors la llesca de pa amb el formatge la poseu a cada plat, el pa absorbeix el líquid i us quedeu sense sopa però amb un pa que sembla una esponja.

Bon profit!

És molt fàcil! Us animo a tots a fer-la. Està molt bona!
Avatar de l’usuari
Minatoni
Administrador
Administrador
Tadaima!
Entrades: 2571
Membre des de: 17 juny 2015, 12:01
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 2210 cops
Gràcies rebudes: 991 cops

Doncs avui no sabíem de què dinar així que he fet macarrons amb salsa de tomàtiga i carn.

I sabeu què se li posa a la salsa? Sí! Ceba!

Ingredients:
- 80 grams de macarrons per cap
- tomàtiga fregida
- carn picada (en aquest cas de porc, però del que sigui)
- <3

1. Poses a bullir la pasta segons les instruccions del fabricant.
2. Sofregeixes un poc la ceba i llavors hi afegeixes la carneta.
3. Treus els macarrons de l'olla i no els refredis.
4. A la mateixa olla hi aboques la tomàtiga fregida amb el sofregit de ceba i carn.
5. Aboques els macarrons a un plat i la salsa per sobre.
6. Posa-hi un poc de pebre bo i formatge rallat.

Imatge
Imatge

Pim pam. Més fàcil, impossible.
Imatge
Text amagat.
Imatge
Respon