Religió i temples al Japó: Xintoisme i Budisme

Respon
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administradora
Administradora
Burxaratti
Entrades: 2827
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
0
1
Pronom: Femení
Gràcies donades: 491 cops
Gràcies rebudes: 1503 cops

El Japó és ple de temples preciosos però no tots els temples que hi podreu trobar són iguals. De fet, realment existeixen dues classes de temples lligats a les dues religions majoritàries al Japó, el Xintoisme i el Budisme.

Imatge
Fushimi Inari Taisha, Kyoto.


El Xintoisme



El Xintoisme (神道 Shinto) és una religió de tipus politeista originada al Japó que es basa en l'adoració als Déus o esperits de la naturalesa, anomenats Kami (神). És la segona religió majoritària del Japó darrere del budisme i està arrelada en els costums més antics de la cultura japonesa i en l'adoració a la naturalesa i els avantpassats. El xintoisme no posseeix una sola divinitat, sinó que segueix els Déus de la naturalesa que bé poden ser locals o d'àmbit de tot el Japó, arribant-se a popularitzar l'expressió Yaoyorozu-nokami (vuit milions de Déus) que tot i que no literalment, fa referència al gran nombre de divinitats que existeixen.

Tot i no tenir grans textos ni oracions específiques, el Xintoisme compta amb mites sobre la formació del món, milers de temples, festivitats i rituals molt arrelats. És una religió que té com a base el respecte a la naturalesa.

Imatge
Heian-Jingu, Kyoto.


Característiques generals dels temples Xintoistes


  • Els temples són de color vermell.
  • A l'entrada tenen sempre una torii (鳥居) també vermella que delimita el terreny del temple, lloc on resideixen els Kami.
  • El xintoisme protegeix els animals com a éssers sagrats i als seus santuaris podreu veure els Koma-inu (狛犬), estàtues de gossos protectors i guardians del temple.
  • Solen estar composats de diferents edificis: la sala principal (hoden) és on se solen guardar els tresors del temple i la sala de les ofrenes (haiden) és on els creients poden anar a pregar. Els temples també poden tenir un escenari per les dances, com ara la dansa Kagura, Bugaku o el Noh. En canvi, els cementeris mai es troben als temples Xintoistes i les cerimònies fúnebres solen ser dutes a terme als temples Budistes.
  • A l'entrada del temple acostumen a tenir fonts de purificació en les quals t'has de rentar les mans i la boca abans d'entrar a fer les ofrenes o demandes als Kami.
  • Als santuaris es poden comprar els Ema (絵馬) que són taules de fusta on es pot escriure un desig i deixar-lo al temple perquè els Déus te'l concedeixin. D'altra banda també tenim els omikuji (おみくじ) que consisteix en una lectura divina del futur. Consisteix en comprar-se un paper que et toca a sorts i on et detallen quina sort tindràs i t'explicaran els detalls i hi ha totes les possibilitats, d'entre sort excel·lent a la pitjor sort del món.
  • Els sacerdots dels temples xintoistes s'anomenen Kannushi (神主) o Shinshoku (神職) i van sempre vestits amb robes tradicionals.
  • Tot i que hi ha excepcions, com Fushimi Inari Taisha, el nom dels temples Xintoistes solen acabar en -jinja o -jingu (Yasaka-jinja, Awata-jinja, Omi-jingu, Meiji-Jingu...)
  • Molts santuaris tenen un altar als Déus en forma de caixa que s'anomena kamidana

El Budisme



Imatge
Kamakura


El Budisme és una doctrina filosòfica oriental basada en els ensenyaments de Siddharta Gautama. Una branca d'aquesta doctrina esdevingué, amb el temps, un sistema religiós. Aquesta filosofia es va originar a l'Índia al segle VI aC i es va escampar cap a l'Àsia Central, el Tibet, Sri Lanka, el sud-est d'Àsia, la Xina, Corea i el Japó.

La moralitat i ètica budista es recolza en els principis de no fer mal i la moderació. Segons els ensenyaments budistes, si una acció qualsevol pot ser potencialment perjudicial per a un mateix o per als altres, cal evitar-la. Al budisme es fa servir molt l'expressió de ment hàbil, que és aquella que evita totes les accions propenses a causar patiment o remordiment.

Imatge
Kofuku-ji, Nara.


Característiques generals dels temples Budistes

  • Els temples Budistes són molt més sobris i menys recarregats ornamentalment que els temples Xintoistes. Acostumen a ser de color marró.
  • El nom dels temples sol acabar (tot i que no sempre) en -ji: To-ji, Todai-ji, Higashi Hongan-ji...
  • S'hi poden trobar estàtues de Buda, com al temple de Todai-ji a Nara o el gran Buda de Kamakura del temple Kotokuin.
  • Els protectors són els Shintenno, mostres que guarden les portes amb una expressió amenaçadora per evitar que el mal pugui entrar dintre del recinte sagrat.
  • Davant la sala principal sol haver-hi els Kodo, cremadors d'encens on els creients es purifiquen abocant-se el fum de l'encens abans d'entrar a fer les seves pregàries.
  • La pagoda és un element típic de les construccions de caràcter Budista.
Imatge
Shintenno de Nikko



Ara bé, aquestes dues religions han estat en contacte durant tant de temps que són moltíssimes les vegades en les quals aquests elements es troben barrejats. No us sorprengui si trobeu un temple Xintoista amb una pagoda o un temple Budista amb una font de purificació.

Espero que ara sapigueu un poc més sobre la religió al Japó i que ho hagueu trobat com a mínim curiós. Dir també que el cristianisme va ser introduït al Japó però que no és ni de molt lluny una de les religions majoritàries i que va ser perseguit fins fa relativament poc, contant avui en dia amb aproximadament poc més d'un milió de creients.
Avatar de l’usuari
Bank
Calcifer
Calcifer
Banana :3
Entrades: 573
Membre des de: 15 ago. 2015, 22:18
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 131 cops
Gràcies rebudes: 101 cops

Moltes gràcies per la informació i la dedicació!

La veritat és que no tenia ni idea, zero sobre les religions al Japó. Digueu-me incult o desinteressat, però és una de les moltes coses que m'han picat la curiositat i per mandra no he buscat mai.

M'ha agradat molt el post i sobretot com has comentat les diferències entre els temples! Potser em falta saber més en profunditat en què es basen les religions, però ho buscaré jo a banda quan en tingui ganes hahahah per aquest post està perfecte!

És això, tenia curiositat des de que soc fan de totes aquestes coses i un amic m'havia comentat que l'atreia tot això de la forma de pensar del budisme i tal.

Doncs res, moltes gràcies again per l'aportació de cultura japonesa!! :visca:
Imatge
Avatar de l’usuari
Ereza
Calcifer
Calcifer
この世に悪があるとすれば、それは人の心だ
Entrades: 844
Membre des de: 06 juny 2016, 21:59
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 638 cops
Gràcies rebudes: 543 cops

Més o menys coneixia una mica la filosofia de cadascun, però no amb tanta profunditat, moltes gràcies pel post!!

Sabíeu que fins al segle XIX, el budisme havia assimilat els déus i ritus del xintoisme (anteriors a l'arribada del budisme), però després de la Restauració Meiji al voltant del 1870, l'Estat va forçar la separació de les dues creences? És per això que hi ha molts temples budistes i xintoistes l'un al costat de l'altre.

Si us interessa el tema, en aquest article de la Viquipèdia ho expliquen amb més detall: https://en.wikipedia.org/wiki/Shinbutsu_bunri
Imatge
«Si hi ha maldat en aquest món, és sens dubte al cor de la humanitat.»
Avatar de l’usuari
Minatoni
Administrador
Administrador
Tadaima!
Entrades: 2571
Membre des de: 17 juny 2015, 12:01
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 2210 cops
Gràcies rebudes: 991 cops

Ereza ha escrit:Sabíeu que fins al segle XIX, el budisme havia assimilat els déus i ritus del xintoisme (anteriors a l'arribada del budisme), però després de la Restauració Meiji al voltant del 1870, l'Estat va forçar la separació de les dues creences? És per això que hi ha molts temples budistes i xintoistes l'un al costat de l'altre.

Si us interessa el tema, en aquest article de la Viquipèdia ho expliquen amb més detall: https://en.wikipedia.org/wiki/Shinbutsu_bunri
I de fet, un dins l'altre! Em va cridar molt l'atenció i de fet se'n parla a l'article que has enllaçat [la separació de les creences] (que enllaça a aquest altre: https://en.wikipedia.org/wiki/Shinbutsu-sh%C5%ABg%C5%8D [la unió de les creences]).

Aquesta imatge és bastant gràfica, on veiem les guineus que representen el déu xintoista Inari, amb una torii, juntament amb una pagoda i figures de pedra budistes:
Imatge


De fet (i la @UkiHana us ho dirà més concretament) els japonesos (generalitzant, o tradicionalment) no trien ser budistes o xintoistes, sinó que entre cometes, són de les dues coses. De fet, he sentit dir que una persona es sol casar pel xintoisme i els funerals (per a la mateixa persona!) són budistes.

És com si més que una religió o unes creences que s'han de creure al peu de la lletra, siguin més uns costums (de fet, com per a molts de nosaltres ara amb el cristianisme).
Imatge
Text amagat.
Imatge
Respon