La política al Japó

Respon
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administradora
Administradora
Burxaratti
Entrades: 2827
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
0
1
Pronom: Femení
Gràcies donades: 491 cops
Gràcies rebudes: 1503 cops

Shinzo Abe ha estat reelegit com a Primer Ministre del Japó en unes eleccions anticipades que li donen suport a la reforma del punt 9 de la constitució: donar més poder a l’exèrcit, perquè segons la Constitució del Japó, l’exèrcit no té permès atacar → http://www.ara.cat/internacional/Shinzo ... 10953.html

Amb tot això, com és la política al Japó? Intentarem que no sigui molt avorrit!

La política al Japó



El Japó, després de la Segona Guerra Mundial, va passar de ser un imperi a ser una democràcia. La Constitució japonesa és del 1947 i està fundada amb els valors de sobirania, drets humans i defensa de la pau i on també s’estableix la separació de poders: legislatiu, executiu i judicial.

Imatge


L’emperador, per part seva, és una figura representativa del país i participa en molt poques ocasions de la vida política. El seu paper és doncs, merament ser el símbol de l’estat japonès.


-Poder legislatiu: És el poder amb major pes i és com el nostre parlament, ja que els membres provenen dels partits polítics resultants de les eleccions i s’encarreguen de proposar i aprovar/rebutjar propostes de llei, els pressuposts de l’estat i les reformes de la Constitució. Al Japó, en comptes de ser el “Congrés dels diputats” rep el nom de “Dieta” (国会 kokkai). La Dieta està formada per dues cambres: la cambra dels representants i la cambra dels consellers.

-Poder executiu: El poder executiu està conformat pel “Gabinet” (Naikaku 内閣). Està format pel primer ministre i 14 ministres més triats per ell mateix i tots ells estan subordinats a l’emperador, tot i que la Constitució japonesa apunta que l’Emperador no té poder polític. Els seus poders consisteixen en convocar la dieta, convocar eleccions, execució de la llei, política exterior, firma de tractats, elaboració dels pressuposts (aprovats per la Dieta), designació de ministres i viceministres que estan al capdavant dels diferents ministeris del Japó.

Imatge


Totes aquestes funcions han de ser aprovades i signades pel primer ministre, així que, a cap i a la fi, el Gabinet és una extensió més dels poders del Primer Ministre.

-Poder judicial La Cort Suprema de Justícia del Japó (Saikō-Saibansho 最高裁判所) és el màxim òrgan de justícia del Japó. La seva tasca és vetllar per l’acompliment de la Constitució i decidir en qüestions de dret.

El jutge en cap és triat pel Gabinet del Primer Ministre i nomenat per l’Emperador. Duen a terme la tasca judicial, revisen les lleis i nomenen els diferents jutges que la conformen, generalment 15 jutges.

Els principals partits polítics són:

-Partit Liberal Demòcrata (自由民主党, Jiyū-Minshutō o PLD). Conservadors
-Nou Kōmeitō (公明党, Kōmeitō) Centre Dreta
-Partit Comunista Japonès (日本共産党, Nihon Kyōsantō) Comunista
-Partit Socialdemòcrata del Japó (社会民主党, Shakai Minshutō) Socialista
-Els Verds (緑の党, Midorinotō)

El Partit Liberal Demòcrata s’ha mantingut quasi ininterrompudament al Govern des del 1955 (excepte del 1993-1994 i també el període 2009-2012).

Heu après un poc més sobre el Japó? La seva estructura no és gaire diferent de la nostra. Ho sabíeu tot això?
Avatar de l’usuari
Ereza
Calcifer
Calcifer
この世に悪があるとすれば、それは人の心だ
Entrades: 844
Membre des de: 06 juny 2016, 21:59
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 638 cops
Gràcies rebudes: 543 cops

Em sembla un tema molt interessant, gràcies per portar-lo aquí :stuck_out_tongue:

Fa uns quants dies vaig veure en un vídeo que al Japó (al contrari que aquí) era molt habitual convocar eleccions anticipades, i que se solia fer per part del govern després de prendre certes mesures que n'augmentessin la popularitat, és a dir, quan convé al partit del govern perquè veu que guanya en les enquestes. D'altra banda, però, el sentit d'honor de la societat japonesa fa que tot sovint hi hagi dimissions dels primers ministres.

Com a curiositat, i tot i que no sé fins quin punt és una dada objectiva, a l'índex de nivell de democràcia elaborat per The Economist, Japó puntua més avall que Espanya, però just per sobre dels Estats Units. Ho podeu veure a la Viquipèdia

També em va resultar interessant que allà tenen les mateixes queixes pel que fa a representativitat que aquí ja que també fan servir la regla d'Hondt.

El vídeo del que parlava és aquest, us pot resultar interessant si enteneu l'anglès:



Podem dir que en Shinzo Abe seria l'equivalent :furiokawa: d'en Mariano Rajoy? :riu:
Imatge
«Si hi ha maldat en aquest món, és sens dubte al cor de la humanitat.»
Avatar de l’usuari
Ifrit
Gat de la Nausicaä
Gat de la Nausicaä
Rise and Shine!
Entrades: 32
Membre des de: 27 ago. 2015, 22:49
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 3 cops
Gràcies rebudes: 2 cops

Curiós que la llista de partits sigui semblant..ara que dubte que tinguen la nostra corrupció...
Respon