L'Obon

Respon
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administradora
Administradora
Burxaratti
Entrades: 2827
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
0
1
Pronom: Femení
Gràcies donades: 491 cops
Gràcies rebudes: 1503 cops

Imatge

L'Obon



L’Obon (お盆) o simplement Bon, és una de les festes més antigues i tradicionals del Japó, la festa on es commemora els esperits dels familiars i avantpassats. Per entendre’ns, seria com el nostre Tots Sants.

Aquesta tradició prové del Budisme i consisteix a resar pel repòs de les ànimes dels ancestres i la llarga vida als vius i se sol celebrar del 13 al 16 d’agost. La creença és que durant aquests dies, els esperits dels avantpassats tornen a casa per reunir-se amb les seves famílies. Per aquest motiu, durant l’Obon la majoria dels japonesos tenen vacances i molts d’ells aprofiten per tornar a casa seva.

Imatge


Durant aquests dies la gent fa neta la casa, així com les tombes dels seus avantpassats, hi col·loquen flors i les fan netes amb aigua en una cerimònia que rep el nom de “Haka Mairi” i, a més, preparen els altars (Butsudan) a casa seva per pregar pels esperits dels seus avantpassats. Als altars es col·loca l’emblema de la família, una imatge de Buda i molta decoració que consisteix en fulles, plantes, fruites, encens i una campana.

Quan la família torna del cementiri, hi col·loquen a l’altar de casa menjar, com onigiris i també el Shoryoma: albergínies i un cogombre, però molt peculiars, ja que els posen potes perquè semblin un cavall i una vaca. Per què fan això? Perquè es diu que els avantpassats venien muntats en un cogombre, que simbolitza un cavall i tornaven a la llar dels esperits en l’albergínia, que és una vaca. L'explicació és senzilla: el cavall hi arriba ràpidament i la vaca parteix lentament, afavorint que els esperits es quedin el màxim temps possible amb els seus familiars vius.

Imatge


No només això, encara hi ha més tradicions, com ara els fanals de paper. Es col·loquen a l’entrada de les cases per guiar els esperits cap a les seves cases. Antigament podia ser un fanal, una petita foguera o una torxa de pi, però actualment solen ser fanals elèctrics per evitar els incendis. Aquests fanals reben el nom de Mukaebi (foc de benvinguda).

Dia 16 d’agost aquestes torxes s’apagaven amb l'okuribi (foc d’acomiadament) i així, els esperits tornaven cap a casa. En alguns indrets porten aquests fanals al cementiri amb l’emblema familiar, en una tradició que es coneix com a Okuribon.

Imatge

A més, hi ha altres celebracions associades a l'Obon:

-El Bon Odori: És un ball tradicional japonès, molt senzill, que es balla als matsuris en yukata i que incita a les ànimes a tornar. Segons la regió, la dansa varia i es balla a sobre d’una tarima amb els tambors taiko i música tradicional. La música és alegre i molt fàcil, cosa que afavoreix que s’hi pugui afegir tothom.

-Toro Nagashi: Aquesta segur que us sona perquè crida molt l’atenció: fan tornar els esperits al món dels morts a través de llanternes, amb una espelma a dintre que floten a sobre un riu fins que arriben a la mar. A Hiroshima, per exemple, fan un vaixell de fusta i ho envien al mar.

-Daimonji: Si mai visiteu Kyoto durant aquests dies, no us perdeu el Daimonji, també conegut com a Gozan no okuribi. A les muntanyes de Kyoto hi ha uns kanjis gravats en fogueres que només s’encén aquest vespre. Quan s’encenen, durant mitja hora, es pot contemplar els kanjis ben grans a la muntanya, escrits amb foc. El més famós és el de Dai (gran), però també trobareu el de myo (miracle), i ho (doctrina) així com un vaixell i una torii. Al Gion Kouta, la cançó més famosa del món de les Geishes, surt el daimonji en la frase “moete mi wo yaku, daimonji” (el meu cor crema com el daimonji).

Imatge



I vosaltres coneixieu l'Obon? Surt a molts animes, si feu memòria segur que recordareu alguna d'aquestes escenes!!
Avatar de l’usuari
Patx
Porco Rosso
Porco Rosso
Entrades: 143
Membre des de: 19 ago. 2015, 14:23
0
1
Pronom: Femení
Gràcies donades: 15 cops
Gràcies rebudes: 50 cops

Gràcies pel post Hanako :hug: sempre m'havia preguntat perquè netejaven les tombes i lo del cavall i la vaca també.
Imatge
Respon