Kocarina

Respon
Avatar de l’usuari
Japanium
Gat de la Nausicaä
Gat de la Nausicaä
daijôbu desu!
Entrades: 48
Membre des de: 07 gen. 2018, 12:39
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 29 cops
Gràcies rebudes: 27 cops

Us deixo l'última entrada que he posat al blog...

Al principi s’anomenava “ocarina feta amb fusta de cirerers”, i es venia com a record pels carrers dels pobles i ciutats d’Hongria. A l’any 1995, un japonès anomenat Kurotaro Kurosaka va visitar l’est d’Europa i va quedar enamorat d’un instrument musical marcadament ètnic i exclusiu d’aquesta zona d’Europa. Quan el va dur a Japó i el va començar a desenvolupar el va anomenar “Kocarina”.

Imatge

Amb l’ajut de diversos artesans de la fusta, Kurosaka va convertir aquell petit instrument musical primitiu en un instrument de precisió musical. És així que a dia d’avui la “kocarina” ha pres diferents formes i mides. La “kocarina” soprano té una mida de 80mm de llarg i 28mm d’ample, mentre que la “kocarina” tenor pot tenir el mateix volum d’una ampolla de vi. També hi ha “kocarines” muntades una al costat de l’altre de forma horitzontal com si es tractés d’una flauta andina.

Al contrari que la flauta dolça, la “kocarina” no està foradada per baix. Es tracta d’un tub tancat. Aquesta característica especial fa que l’instrument creï sons suaus i amables, a més a més, aquest so gira dins del tub tancat, i per tant, el material del qual està fet l’instrument influeix directament en el seu so.

Imatge

La “kocarina” soprano està construïda amb fusta d’arbres de fulla ampla com cirerers, aurons, nogués, etc. Les “kocarines” més econòmiques estan fetes amb fustes toves com el cedre o diferents coníferes. Com ja he explicat, les diferents fustes que s’utilitzen per construir les “kocarina” donen diferents tonalitats a l’instrument i aquesta és una de les característiques més interessants.

La “kocarina” és un instrument petit i, per tant, es pot dur a tot arreu. A més, resulta molt fàcil de tocar per a tothom. Fins i tot un nen pot treure sons agradables de la “kocarina” de forma senzilla, i en un parell de dies pot aprendre melodies fàcils. Aquestes característiques han convertit la “kocarina” en un instrument molt popular entre els japonesos, incloent protectors de la natura i amants de l’esport d’exterior. Per ells no hi ha cap altre instrument que representi millor la gentilesa i la bellesa de la fusta. Hi ha qui diu que el so de la “kocarina” és la veu de les fades del bosc. Tornant a la realitat, està clar que la “kocarina” representa la unió entre ecologia i música.

Imatge

L’any 1998, quan es van celebrar els jocs olimpics d’hivern de Nagano, un grup de nens van tocar la “kocarina” durant la cerimònia d’obertura i moltíssima gent arreu del món va descobrir aquest instrument musical per primer cop. Les “kocarina” utilitzades en aquesta cerimònia es van fabricar amb la fusta dels arbres que es van tallar per construir les noves carreteres del projecte olímpic de la prefectura de Nagano.

L’any 2008 vàries “kocarina” es van fabricar amb la fusta d’un arbre que va sobreviure a la bomba atòmica de Hiroshima. Aquests instruments es van utilitzar en un concert realitzat en el Suntory Hall d’Osaka.

A dia d’avui es creu que hi ha uns 10.000 japonesos que gaudeixen tocant la “kocarina”. Des dels més petits fins als més grans toquen per diversió aquest instrument que representa la preservació de la natura.

Imatge

PD: Si busqueu per internet hi ha forces vídeos amb melodies executades amb aquest instrument, així us podeu fer una idea més precisa del tipus de so que despren.

www.japaniums.blogspot.com
Avatar de l’usuari
Atir dels Senders
Porco Rosso
Porco Rosso
Tadaima!
Entrades: 335
Membre des de: 12 set. 2018, 16:02
0
1
Gràcies donades: 299 cops
Gràcies rebudes: 303 cops

Després d'una cerca ràpida no he trobat gaires resultats de persones tocant la kocarina però he topat amb aquest vídeo on s'interpreta un fragment de la melodia de l'ending de Fractale (@manolini !!!).

Text amagat.


Trobo que té un so molt agradable, m'agradaria tenir les eines i el coneixament per poder-ne fer una.
Imatge
No hi ha cap miracle ni cavaller amb una armadura brillant que vingui a rescatar tothom dels seus problemes.
La vida pot ser cruel, però no sense esperança.
Cal fer-hi front i seguir endevant.
Avatar de l’usuari
Japanium
Gat de la Nausicaä
Gat de la Nausicaä
daijôbu desu!
Entrades: 48
Membre des de: 07 gen. 2018, 12:39
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 29 cops
Gràcies rebudes: 27 cops

Us deixo alguns enllaços:

Un reportatge d'un concert al Karneggy Hall de Nova York
https://www.fujisankei.com/video_librar ... negie.html

Guitarra y kocarina
https://youtu.be/lmFSnCXIPjM

Doraemon amb xolofon i kocarina
https://crystal.soralife.net/2011/06/18/kocarina_movie/

Concert de kocarina
https://th-clip.com/video/uqCw-4c44BI/in-2011-3-12.html

Ponyo sobre el penya-segat
https://www.youtube.com/watch?v=hEceEPYSmNQ

Trobareu molts més resultats si al buscador poseu "kokarina" escrit en katakana. コカリナ
Respon