El Shamisen

Respon
Avatar de l’usuari
UkiHana
Administradora
Administradora
Burxaratti
Entrades: 2827
Membre des de: 17 juny 2015, 11:54
0
1
Pronom: Femení
Gràcies donades: 491 cops
Gràcies rebudes: 1503 cops

Imatge

El Shamisen



El Shamisen (三味線) és un instrument de corda percutida típic de la cultura tradicional del Japó. Aquest instrument va arribar al Japó des de Xina i va evolucionar fins convertir-se en el que avui en dia coneixent: una morfologia similar al banjo amb base de fusta i amb un caixó folrat amb pell que consta de només tres cordes de seda de diferent grossor. Existeixen diferents tipus de Shamisen, sent el Tsugaru el més estès i conegut.

Parts del Shamisen


El Shamisen està composat de diferents parts:

-El Dou és el cos del Shamisen, la caixa folrada amb pell pels dos costats, tradicionalment de gos o de gat però avui en dia de qualsevol pell o fins i tot sintètiques.
-El Sao és el coll del Shamisen i que travessa l'instrument sencer, inserint-se dins el Dou. És una peça de fusta llarga, generalment desmuntable en tres trossos.
-El Tenjin és la part superior del Shamisen i és on trobem els suports d'ivori (Itomaki) per enganxar-hi les cordes a la part superior i mantenir-les tensades.
-Neo: És un tros de corda elàstic que amb un nus molt complicat de fer es divideix en tres parts des de les quals s'enganxen les cordes a la part de sota de l'instrument.

Els noms de les cordes són molt senzills de memoritzar: Ichi no Ito (primera corda, la més gruixada), Ni no Ito (corda central), San no Ito (darrera corda, molt més fina que les anteriors).

Imatge


Com es toca el Shamisen?



Contràriament a la guitarra, el Shamisen no es toca amb la punta dels dits o amb una pua petita, sinó que fa servir el Bachi. El Bachi consisteix en un tros de fusta, plàstic o ivori d'una mida més gran que la mà i que es fa servir per percutir les cordes.

Una dificultat afegida al Shamisen és que les partitures no són com les que ens varen ensenyar a classe de música a l'escola, sinó que estan plenes de nombres, katananas i de kanjis. Què ens indiquen?

Aquests nombres em Kanji ens indiquen quina corda tocar (Ichi, Ni o San no Ito) i els nombres de sempre a quina posició del Sao fer-ho. Com haureu vist el Sao és molt llarg i no és el mateix tocar una nota a dalt que a sota, sona diferent, per això a la partitura també ens indica a quina alçada fer-ho. He vist a alguns videos que per no equivocar-se sobre on tocar del Sao existeixen unes ferratines que t'indiquen la posició amb els mateixos nombres que surten a la partitura.

Els katakanas ens indicaran a més quina manera de percutir els cordes hem de fer servir:

-Sukui: Percutir la corda aixecant-la des de sota amb el Bachi per fer-la vibrar.
-Hajiki: Apretar i amollar la corda ràpidament fent que reboti.
-Suri: No s'amolla la corda sinó que es deixa subjecta per emetre un so diferent.

Aquí teniu una partitura de Shamisen:
Imatge



Si aneu mai al Japó i voleu escoltar el Shamisen avui en dia encara es pot escoltar al teatre Kabuki, al teatre, concerts o a les cases de Geisha. Saber tocar el Shamisen és un dels requisits indispensables en l'educació de les maiko.

I evidentment uns quants vídeos perquè no us perdeu el so d'aquest instrument. He intentat posar-vos des de la música tradicional fins la d'estils més semblants al rock. Segur que l'estil dels germans Yoshida no us deixarà indiferents!



Respon