Cobrar per fer coses il·legals: respectable o no?

Respon
Avatar de l’usuari
Ereza
Calcifer
Calcifer
この世に悪があるとすれば、それは人の心だ
Entrades: 844
Membre des de: 06 juny 2016, 21:59
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 638 cops
Gràcies rebudes: 543 cops

Just avui el fansub Ippantekina jimaku ha decidit tancar les portes. Resulta que havien demanat donacions per Patreon i com que no han arribat al mínim que volien, han plegat.

Sembla que està de moda demanar donacions per a fer coses i·legals, com és el cas de subtitular anime. No només ells ho han fet, hi ha altres fansubs que demanen donacions per a comprar material original al Japó, o per a sufragar els costos que puguin tenir els servidors, etc.

Relacionat amb això, l'altre dia vaig descobrir una web que feia bona pinta, seriesencatala.tv. Subtítols en català per a totes les sèries del moment! La qualitat és una mica dubtosa, però donem-li una oportunitat... Dooooooncs resulta que fan pagar 69€ l'any de subscripció. Si no pagues, només pots veure un capítol per setmana. I amb la subscripció tens accés a... streaming de les sèries americanes amb els subtítols en català, amb els vídeos allotjats en servidors russos (imagino que per a evitar-se problemes legals). I molta gent en fa propaganda per Twitter, de manera que dedueixo que hi ha gent que paga.

I això em porta a obrir aquest tema... considereu que cobrar per fer coses il·legals és respectable? Ho és depenent de la tasca que es faci (per exemple, uns subtítols)? Què en penseu?
Ereza l’ha editat per darrera vegada el dia: 23 des. 2022, 20:21, en total s’ha editat 1 vegada.
Imatge
«Si hi ha maldat en aquest món, és sens dubte al cor de la humanitat.»
Avatar de l’usuari
Loraninja
Porco Rosso
Porco Rosso
Lluna Plena
Entrades: 268
Membre des de: 09 feb. 2019, 00:54
0
1
Pronom: Altres
Gràcies donades: 217 cops
Gràcies rebudes: 217 cops

Jo crec que, en general, cobrar diners (com si fos un sou) per fer coses il·legals no és gaire respectable. En el cas dels subtítols, si és il·legal és perque no has demanat permisos o no has pagat llicències.
És com vendre coses robades: l'únic que has fet és robar-lo. Bé, potser m'he passat amb la comparació. Potser seria més com si robessis una tela i pintures i fessis un quadre i el venguessis (tampoc, pero joquese, ens entenem XD ).
Es podria arribar a acceptar cobrar per fer coses il·legals si la qualitat resultant fos espectacular i molt superior a l'oficial o legal, i sempre que tots aquells que paguin i/o consumeixin el producte siguin plenament conscients de la seva il·legalitat. Però en el cas de Ippantekina crec que no era així.
I a més està l'altra part del problema, no sé com se n'hi deia oficialment, de robar llocs de treball a professionals qualificats.
El que sí que no em sembla tan malament és rebre diners, i en comptes de cobrar-los tu com si fessis una feina remunerada, reinvertir-los en aconseguir millor material. Si ets transparent i no t'embutxaques cap cèntim, dins d'allò dolent, doncs tampoc és tan greu.

Al final, tema Ippantekina, quan fas un fansub el fas perque vols, t'agrada i vols invertir-hi temps altruísticament. Quan te'n canses, deixes de fer-ho. Si vols cobrar, t'involucres amb el món editorial o el que sigui i cobres lícitament de la teva feina que pot agradar-te o no.
manolini
Calcifer
Calcifer
YELLOW TEAM!
Entrades: 889
Membre des de: 16 juny 2017, 22:01
0
1
Pronom: Altres
Gràcies donades: 559 cops
Gràcies rebudes: 521 cops

Com dieu, demanar diners per subtitular coses ilegalment sense demanar permis es un NO.
Pero hi veig problemes en demanar una mica d'ajuda per pagar el domini de la pagina(en cas de que es tingui i costi diners), entenc que a vegades es car.
TWITTER: MOSCASINES
STEAM: TOMPCAT
DISCORD ID: MANOLININS
Avatar de l’usuari
Grimmy
Calcifer
Calcifer
Judo ❀ Master
Entrades: 608
Membre des de: 20 ago. 2018, 20:23
0
1
Gràcies donades: 184 cops
Gràcies rebudes: 251 cops

Jo crec que en el cas de les donacions, al ser voluntàries, no fan cap mal, sempre i quan no vagis amenaçant de que si no en reps plegues. Es a dir, si estàs fent això per lucrar-te il·legalment, em sembla malament de la manera que sigui. I ja no cal dir en el cas de la subscripció, això ja em sembla extrem.

En canvi fer-ho per amor a l'art sense demanar res a canvi, em sembla perfecte. Si jo soc el primer que pensa que moltes coses haurien de ser gratuïtes (tema encara més profund) però partint de la base que tothom té les mateixes regles no em sembla just.
Avatar de l’usuari
Minatoni
Administrador
Administrador
Tadaima!
Entrades: 2571
Membre des de: 17 juny 2015, 12:01
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 2210 cops
Gràcies rebudes: 991 cops

És un tema complex, però crec que el resum és un contundent NO.

Hi ha moltes maneres de cobrar. Pots cobrar directament pels serveis. Pots demanar donacions. Pots fer un patreon (que pareix que ja no és el mateix que demanar donacions, però és el mateix amb un intermediari). Pots demanar una subscripció. Pots posar anuncis... Tot això són maneres de treure doblers a la teva feina.

La pregunta és... tens dret a fer aquesta feina? Si t'estàs aprofitant sense dret de la feina d'un altre, la resposta és que no ho hauries ni de poder fer, ni fer-ho públic ni cobrar per això.

Per tant, això que dius, @Grimmy, encara que sigui per amor a l'art, tampoc està bé. Pensa que hi ha un autor al darrere que ha fet una feinada (molta més que pillar uns subtítols de crunchy i, o penjar-los directament, o passar-los per un traductor) i que acabarà venent menys dvds o amb menys audiència quan s'emeti.

L'altra cosa és si aquesta obra estarà mai disponible de manera legal aquí, però ja entram en un altre berenar.
Imatge
Text amagat.
Imatge
Avatar de l’usuari
Grimmy
Calcifer
Calcifer
Judo ❀ Master
Entrades: 608
Membre des de: 20 ago. 2018, 20:23
0
1
Gràcies donades: 184 cops
Gràcies rebudes: 251 cops

Jo entenc que si existeix gratuïtament amb subtítols, encara que aquests no cobrin, la plataforma que ho retransmet de forma legal tindrà menys clientela. Ja anant al tema de l'anime legal que és un tema que ha generat gran debat i que ja es va parlar al tema d'animeFLV i jo en parlo a un dels 4 vídeos que tinc a YouTube que segurament no heu vist xD (spam: allà ho explico molt bé i crec que s'entén molt)

Però bàsicament feta la llei feta la trampa perquè tot això és molt nou i quan ningú apostava per l'anime el veiem gracies a que algú el subtitulava i això era quan no podia existir el debat de la il·legalitat (tot i que suposo que estrictament ho deuria ser). Llavors un dia uns senyors d'aquests van veure que hi havia mercat i van fer-ho legal per guanyar més pasta.

Però els que han eixamplat el mercat, popularitzat el producte i un llarg etc de beneficis, ja no a una empresa sinó a tot el país del Japó en general, han sigut justament les pàgines il·legals sense gens de retribució en comparació al que han fet. Parant-hi a pensar-ho em poso les mans al cap de que ara que ja està popularitzat i no cal més promoció es vulgui endemoniar a tota pàgina il·legal, doncs no em sembla bé. Si al final tots aquests no es moriran de gana, i menys per culpa de 4 gats que subtitulen.
Avatar de l’usuari
cosarara
Moderador
Moderador
...
Entrades: 485
Membre des de: 02 gen. 2018, 00:40
0
1
Gràcies donades: 194 cops
Gràcies rebudes: 235 cops

Té coses en comú amb un fil de fa temps: debat-obres-derivades-copyright-i-lucre-t1193.html
Crec que el sistema de drets d'autor actual és destructiu i amoral. És un monopoli de les idees que ataca i perjudica tant els consumidors com la creativitat.

En aquest sentit, crec que en el cas general, cadascú pot fer el que li roti, cobrar o no cobrar.
Crec, però, que en un sistema adequat, els beneficis s'han de repartir entre els productors. És a dir, si tu escrius un llibre en anglès i jo el tradueixo al català, és lògic que et doni una part dels meus guanys (cas 1). Si m'ho quedo tot jo i no te'n vull donar ni un duro (cas 2), estic essent un egoista i un aprofitat. Ara bé, el sistema de copyright actual no permet el primer cas. Abans de traduir i vendre el llibre, m'he de posar en contacte amb tu i demanar-te permís, i tens dret, legalment, a dir-me que no. Per tant, si ho faig igualment (de traduir i vendre la traducció), el més probable és que em tractis de lladre des de bon principi i no acabem arribant a cap acord. Això és diferent del cas 2, ja que no és que no et pagui perquè no vull, sinó perquè a la que te m'acosti em denunciaràs per infringir drets d'autor.

Bé, tot això era parlant d'obres derivades... i si és l'orginal? És a dir, faig que la gent tingui les coses més còmodament. En comptes de mirar la sèrie tota pixel·lada a netflix, te la pots baixar del meu servidor. O potser no ha sortit en aquest país i jo t'ho poso fàcil. O ja no se'n fabriquen còpies. Estic fent un servei a la societat, no és lícit que cobri? La pregunta és, quant? I també altre cop, part dels guanys haurien d'anar a qui ha produït el material. Però com t'ho fas? Amb el sistema actual, no pots, perquè ets un pirata i estàs fora de la llei.
En resum, que el món és una merda i que me la sua si la gent cobra o no per la pirateria.
Avatar de l’usuari
Minatoni
Administrador
Administrador
Tadaima!
Entrades: 2571
Membre des de: 17 juny 2015, 12:01
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 2210 cops
Gràcies rebudes: 991 cops

Això darrer que deis, @Grimmy i @cosarara, també és cert.

Si no fos perquè a Occident estam consumint anime de manera il·legal, aquest anime no seria famós i no aniríem al saló del mango, ni aniríem al Japó, ni compraríem marxandatge, etc, etc.

En definitiva, crec que si s'ha fet un esforç des de la legalitat per posar-ho a l'abast dels consumidors, és immoral (perquè il·legal ja ho seria) fer-ne una distribució paral·lela, ja sigui cobrant o no, ja sigui amb els subtítols originals -traduïts per professionals- o fansubs de qualitat variada.

És més, conec el cas d'un fansub que va traduir un manga que s'estava editant en català de manera legal i que van començar a traduir-lo a ritme japonès amb la promesa que quan l'edició legal arribés al punt en què ells havien traduït, anirien despenjant de la xarxa el que havien fet. Per què? Perquè tanmateix la gent ho llegiria en un fansub en castellà, així que volien, per una banda, mantenir el dret dels fans de llegir l'obra al ritme que demanen en la seva llengua així com el dret de l'editorial de que el que fan no existeixi per l'Internet de manera il·legal.

Què va passar? Que aquesta editorial va deixar de publicar aquesta obra en català abans d'arribar on havia començat aquest fansub.

Llavors, si estam xerrant de fansubs en llengües potents, crec que en els propers anys es normalitzaran els serveis tipus crunchyroll (quan ho vaig provar va anar de pena) i manga plus (va bastant bé, pels mangas de la shonen).

Quan estam xerrant del català, ja és més complicat. Potser hauríem d'aprofitar un saló del mango per muntar-hi una manifestació i que hi incorporin la nostra llengua? xD

Au,

PS: en definitiva, però, centrant-nos en el tema de si "Cobrar per fer coses il·legals: respectable o no?", seguesc pensant que no. Més que res perquè a) en el 99% dels casos no et costa un duro fer-ho, només temps que hi inverteixes perquè vols, no perquè esperis treure'n el pa; b) normalment ja hi ha maneres legals d'aconseguir-ho, amb un equip de professionals que sí que esperen treure'n el pa d'això i que es suposa que tenen uns estàndards de qualitat superiors al que pugui fer qualsevol fan.

Sí, és cert que hi ha casos en què aconseguir el material costa doblers, o mantenir els servidors, etc. Però no és l'habitual.

Sí, és cert que hi ha casos (sobretot en català) que mai ha estat disponible de manera legal o està discontinuat. També és cert que algunes traduccions OFICIALS en català fan un poc de pena (he fet la col·lecció de Bleach de Glénat/EDT/Panini i era un copy-paste mal traduït de la castellana...)
Imatge
Text amagat.
Imatge
Respon