25 anys de "Manga!" al Canal 33

Regles del fòrum
Recorda que no es permet enllaçar a contingut il·legal.

Considera fer ús de l'etiqueta spoiler en comentar coses recents.
Respon
Avatar de l’usuari
Ereza
Calcifer
Calcifer
この世に悪があるとすれば、それは人の心だ
Entrades: 844
Membre des de: 06 juny 2016, 21:59
0
1
Pronom: Masculí
Gràcies donades: 638 cops
Gràcies rebudes: 543 cops

Imatge


Fa una estona llegia que avui fa 25 anys, el 22 de gener de 1996, s'estrenava el programa "Manga!" al Canal 33 amb l'emissió d'Akira. Aquesta va ser la primera vegada que TV3 decidia emetre anime en horari no infantil. L'encarregat de presentar el programa (que consistia d'una petita introducció d'uns 3 minuts i després emetia una pel·lícula) era l'Óscar Valiente, actual director de Norma Editorial.

Gràcies al programa es van doblar i emetre en català clàssics com ara Akira, Appleseed, El castell de Cagliostro, Lensman, Patlabor, Porco Rosso, les OVAs de Ranma i El món de Rumiko... i un munt de pel·lícules més.

Com a curiositat que he descobert avui, l'oposició del govern va acusar TV3 d'afavorir Manga Films, l'empresa que distribuïa aquestes pel·lícules, per la compra de llicències per valor de 3.190 milions de pessetes (uns 19 milions d'euros, al canvi). La veritat és que em sembla una animalada, per més novetats que fossin.

En fi, jo no vaig arribar a veure mai aquest programa perquè em vaig enganxar a l'anime amb el 3xl.net al voltant del 2002, però no tinc cap dubte que va ser una fita importantíssima per al món otaku català. Quan es va estrenar el programa Manga!, tot just s'havia fet uns mesos abans el primer Saló del Manga de Barcelona, amb tan sols 1.000 visitants, per tant, estem parlant encara d'un públic molt reduït. Segons el mateix Óscar Valiente, «Emetre anime fora de l'horari infantil va ser tota una revolució. Molta gent va descobrir gràcies al programa aquesta afició i la cultura japonesa [...] Comprendre el que va significar el programa avui dia, amb internet, és molt difícil. Però estem parlant d'una afició atomitzada, que s'intercanviava coses per correu ordinari».

El programa va acabar desapareixent de manera sobtada a finals de 1997, després de diverses reposicions, canvis de data i desaparicions sobtades de la graella. Per sort, l'any 2000 va aparèixer el 3xl.net, i la resta de la història ja la coneixeu.

Aquí us deixo un vídeo exemple de les introduccions del programa (compte amb la fonètica):


En fi, què en penseu? Hi ha algú de per aquí que arribés a veure res d'aquest programa? Creieu que va ser tan important com es diu?
Imatge
«Si hi ha maldat en aquest món, és sens dubte al cor de la humanitat.»
Respon